Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7409372 www.bgdnes.bg

"Таймс": Българският лешояд Нелсън е задържан за шпионаж в Йемен

Въоръжени бойци в Йемен, контролиращи град Таиз, заподозряха в шпионаж, уловиха и задържаха в плен белоглавия лешояд Нелсън, който е опръстенен в България, съобщи британският в. "Таймс", цитиран от БТА.

Европейски организации за защита на животните призоваха за неговото освобождаване. Нелсън е от малкото лешояди в България и живее тук благодарение на Фонда за дивата природа и фауна. Той е внесен от Испания и е пуснат на свобода в България. По време на ежегодната миграция Нелсън се е отклонил от своето ято. Той е прелетял над Турция и над голяма част от Арабския полуостров, докато накрая бил заловен в Южен Йемен.

Реклама

Умореният лешояд бил забелязан и свален от проправителствените бойци в третия по големина град в Йемен - Таиз. Те помислили, че джипиесът на крака му е шпионско устройство, а пръстенът - миникамера и че птицата е пратена от шиитската групировка "Хуси", поддържана от Иран. Въпреки че пръстенът му е махнат, лешоядът остава в плен.

"Явно си мислят, че самият агент е по-важен от оборудването," каза председателят на Фонда за дивата природа и фауна Емилиян Стойнов, който лично е опръстенил Нелсън. Стойнов узнава за залавянето на птицата от самите йеменци, които му звъннали на написания на пръстена телефон. Сега природозащитни организации се борят за освобождаване на Нелсън.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама