Огнен апокалипсис руши манастири

Приятел
Автор: БД Онлайн

Огнен апокалипсис руши манастири

Зографският манастир дълги години стоя в руини

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон

Иво АНГЕЛОВ

Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица.

Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.

Денят е 21 декември 1976 г. Пламъци обхващат южното крило на Зографския манастир в Атон. Стихията нанася големи поражения и тази част от света обител е буквално разрушена. Близо две десетилетия крилото стои в руини и неизползваемо, като през 1997 година се появяват наченки за неговото възстановяване. Но липсват пари и още две декади ремонтът не е завършен.

Чудото се случва през 2017 година, когато правителството отпуска 940 000 лева на светата обител и възстановителните дейности завършват. Новоремонтираната част е осветена на малка литургия, а в него вече са настанени обитатели.

Голям пожар унищожава и част от Хилендарския манастир. В днешно време светата обител е най-голямото светилище на православната част от сръбския народ, като е тачен и като български редом със Зографския манастир. Още по времето на Паисий Хилендарски е имало спорове какъв е манастирът, макар че по негово време, т.е. на Печката патриаршия, почти цялото му монашеско братство е било българско.

Там пожарът избухва в нощта на 3 срещу 4 март 2004 г. Изгаря половината от манастирския комплекс - две трети от манастирските крила и един от манастирските параклиси с ценни стенописи от ХVII и ХVIII век. Двадесет и петимата сръбски монаси съумяват с героични усилия да да ограничат стихията и да запазят музея-съкровищница, библиотеката и католикона.

Броени дни след пожара сръбското правителство незабавно отпусна една внушителна сума от 14 милиона евро за възстановяването на духовното средище.

За съжаление това не е първият инцидент в манастира. Западното крило е горяло през 1711 г. и успели да го възстановят чак 75 години по-късно. През това време всичките стенописи в параклисите били безвъзвратно повредени.

Неприятни огнени инциденти има и на родна територия. В Бачковския манастир зданията образуват два правоъгълни двора - северен (първоначален) и южен (добавен през 30-те години на XIX в.). На два пъти - през 1912 и 1947 г., части от жилищните сгради биват разрушени от пожар. В сегашния си вид източната страна на северния двор е строена през 1928-29 г., западната - през 1949-55 г., а северната - през 1964 г. Манастирските крила в южния двор са възстановени през 80-те години на 20-и век по проект на двама архитекти.

През 1941-47 г. в Бачковския манастир е евакуирана Пловдивската духовна семинария. Избухнал през нощта на 10 декември 1947 г. пожар унищожава богатата семинарска библиотека.

Един от най-старите манастири край Асеновград "Света Петка Мулдавска" пламна през 2010 година. Огънят унищожава напълно източната част, в която се намират монашеските килии. Няма пострадали хора. Най-вероятната причина за пожара е късо съединение.

Игуменката на манастира усеща, че нещо гори, малко след 19,30 часа. Тя, една послушница и пазачът успяват да се спасят малко преди огънят да обхване цялата източна част. Пожарът се разраства бързо. Изгарят всички ценни книги в библиотеката. Огнеборците се бавят заради лошия път до манастира. Малко след тях на място пристига и пловдивският митрополит Николай.

"Както вечеряхме, изведнъж изгасна телевизорът. Излязохме в коридора и видяхме кълба дим да се стелят от към библиотеката. Веднага излязохме отвън и видяхме, че горят две стаи", разказват духовници, които са в светата обител по това време.

В гасенето на пожара се хвърлят повече от 50 огнеборци от Пловдив, Асеновград и Стамболийски. Огънят не стига до църквата и до западното крило, в което някога се е укривал Васил Левски. Пожарникарите спират пламъците до него и скривалището е спасено. Манастирът гори за пети път в седемвековната си история. Той е пален 3 пъти от турците и три пъти възстановяван. Последният пожар е през 1821 година.

Един от последните неприятни случаи е от миналия месец. Почистване и запалване на сухи треви предизвикват пожар в манастира "Свети Никола" в пазарджишкото село Калугерово. Огънят обхваща стара неизползваема постройка, на която пламъците опустошават покрива. Манастирът оцелява по чудо, без да има сериозни поражения. В светата обител се намира музейна сбирка за дейността на Васил Левски, който през юли 1871 г. идва в манастира в Калугерово, където създава революционен комитет.

В манастира "Свети Никола" са заседавали дейци от околните села, а манастирското братство взема дейно участие в подготовката и избухването на Априлското въстание. Тук е запазена мраморна плоча от времето на римския император Юлиан Апостат (361-363) и няколко подобни плочи от 19-и и началото на 20-и в. с надписи на български език.

Традиционно в нощта на Великден пожарни дежурят край манастирите и църквите в страната заради струпването на хора, които обикалят със свещи.

Унищожена е и стаята на Пайсий 

Автентичната килия на Паисий в Хилендарския манастир изгаря в пожар. Това обяви преди време пред "България Днес" ст.н.с. д-р инж. Петър Митанов.

Пожарът избухва около полунощ от електрическа печка в помещенията на игумена и се разпространява бързо заради дървената конструкция на сградите. Напълно изгарят гостната (архондарик), няколко параклиса, както и 40 монашески килии. Сред тях е и тази на Паисий.

"След пожара сърбите не реставрираха, а развалиха истинската килия на Паисий. В Хилендар крият всичко, свързано с Паисий, защото много се "обичаме" със сърбите. Много строг манастир е Хилендарският и добре гледан", каза реставраторът Митанов.

Мнения

  Споделете

  CAPTCHA изображение
  Обсадиха Чане

  Обсадиха Чане

  Близки на Стоян Зайков бяха евакуирани от специални части и скрити на сигурни места. В същото време заподозреният в две убийства Чане продължава да се издирва. Огромен район в Средна гора е буквално обсаден от издирвачите. Както "България Днес" още вчера съобщи, в Костенец, Момин проход и селата в близост много хора са в паника от невъзможността

  Обрат по случая с прегазения ром крадец

  Обрат по случая с прегазения ром крадец

  Обрат в съдебната зала по случая с прегазен ром крадец от кипърски фермер! Димитракис Пирилис бе обвинен, че умишлено е убил с джипа си 30-годишния ром рецидивист Петър Гаджанов, който опитал да краде от фермата му. Пред съда кипърецът разказа, че не е сгазил нарочно апаша. Магистратите не се трогнаха и го оставиха в ареста.

  Чане убива по списък

  Чане убива по списък

  Близки, познати и дори странични хора, които в даден момент от живота си са познавали килъра от Костенец Стоян Зайков, са в паника. Те смятат, че ако не бъде заловен съвсем скоро, ще продължи да убива и в главата си може да има списък с бъдещите си жертви. Опасенията им се засилват след разкритието,

  Хотел на Ветко запечатан окончателно

  Хотел на Ветко запечатан окончателно

  Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

  МАРИЯ СИЛВЕСТЪР НА ЯБЪЛКОВА ДИЕТА

  МАРИЯ СИЛВЕСТЪР НА ЯБЪЛКОВА ДИЕТА

  На ябълки мина Мария Силвестър, видя "България Днес". Тв водещата явно предпочита да се храни здравословно и да прекарва свободното си време в компанията на близки приятелки. А слухът, че е заедно с Влади Караджов освен в предаването "Бригада нов дом" и в живота, става все по-упорит и потвърждаван от близки до екранната двойка.

  Шакира е бременна!

  Шакира е бременна!

  Шакира и защитникът на "Барселона" Жерар Пике ще стават родители за трети път. Тези слухове вървят в испанските медии в последните дни. Причина за тях са няколко папарашки снимки на латинодивата. На тях тя се разхожда в каталунската столица с Жерар и двете им деца Милан и Саша. Малчуганите са облечени в екипи на "Барселона".

  Актуално

  Намерената пушка в Костенец не била на издирвания Чане, била на бракониер

  Намерената пушка в Костенец не била на издирвания Чане, била на бракониер

  Намерената разглобена ловна пушка край Костенец не е на заподозрения за две убийства Стоян Зайков-Чане, а на местен бракониер, научи TrafficNews. Тя беше открита в метална кутия в гората, близо до града. Гладкоцевната ловна пушка, 12 калибър, отговаря по вид на оръжието, с което е застрелян Валентин Петров, съсед и братовчед на Чане.

  Женските героини в "Игра на тронове"
били засенчени от мъжките

  Женските героини в "Игра на тронове" били засенчени от мъжките

  В приключилия световноизвестен сериал "Игра на тронове" женските героини бяха хвалени за силния им характер, но те все пак бяха засенчени от мъжките екранни образи, които са обсебили три четвърти от репликите в поредицата, предава Ройтерс. Агенцията цитира изследване на германската компания за анализ на данни Сиритай.

  Артистични пейки в центъра на Бургас

  Артистични пейки в центъра на Бургас

  Артистични пейки във формата на отворена книга със стихове красят от днес площад „Тройката“ в центъра на Бургас. На пейките могат да се видят едни от най-хубавите стихове на бургаските поети Петя Дубарова и Христо Фотев оставили незабравими културно наследство на бъдещите поколения. Снимка:България за

  Николета прибра Ники М.

  Николета прибра Ники М.

  Николета Лозанова прибра Николай Михайлов. Не, двамата не са се разделяли отново. Точно обратното - в момента връзката им е по-стабилна от всякога. Плеймейтката приюти вратаря на "Левски" и националния отбор в своя апартамент, видя "България Днес". Двамата живеят в жилището на Николета. Това е домът,

  Светозар от "Женени от пръв поглед" заряза жена си

  Светозар от "Женени от пръв поглед" заряза жена си

  Светозар от сватбеното риалити "Женени от пръв поглед" заряза жена си. Филипов се размотава в мъжка компания в столицата, видяха папараците на "България Днес". Както стана ясно от последните епизоди на формата - той и съпругата му Таня изживяват криза в краткия си брак. Треньорката по художествена гимнастика тотално го отсвири, обвинявайки го,

  Не пропускай

  Куентин Тарантино, Брад Пит и Леонардо ди Каприо предизвикаха фурор в Кан (Снимки)

  Куентин Тарантино, Брад Пит и Леонардо ди Каприо предизвикаха фурор в Кан (Снимки)

  Холивудските суперзвезди Брад Пит и Леонардо ди Каприо, както и режисьорът Куентин Тарантино, който ги събра за първи път във филма "Имало едно време в Холивуд", бяха посрещнати ентусиазирано на кинофестивала в Кан, както от публиката, така и от критиката, съобщиха световните информационни агенции. Публиката аплодира "Имало едно време в Холивуд"

  Крагл взе сексбомба

  Крагл взе сексбомба

  Една от най-сексапилните жени в Италия Алесия Макари влезе в отбора на футболните съпруги. Тя се омъжи за защитника на "Фоджа" Оливър Крагл. Сватбата на влюбените бе в неделя. Тя се състоя във Фоджа, където живеят. Двамата си казаха "да" в Църквата на Благовещението. Церемонията мина при пълна секретност,

  Атанас Скатов изкачил осемхилядник с чревна и белодробна инфекция

  Атанас Скатов изкачил осемхилядник с чревна и белодробна инфекция

  Атанас Скатов покори поредния си осемхилядник. Това е връх Кангчендзьонга - третият по височина на планетата. Алпинистът гостува в студиото на БНТ, за да разкаже за поредния покорен връх и за книгата си "Над 8000 метра. Лхотце и Еверест на един дъх", която проследява неговата експедиция до Лхотце и Еверест през 2017 година.

  Кралица Елизабет Втора и херцозите на Кеймбридж на традиционното Чаено парти (Снимки)

  Кралица Елизабет Втора и херцозите на Кеймбридж на традиционното Чаено парти (Снимки)

  В градините на Бъкингамския дворец се състоя традиционното Чаено парти, на което домакин е кралица Елизабет Втора. Тази година й помагаха херцозите на Кеймбридж - Катрин и Уилям, които поздравяваха гостите и разговаряха с тях, предава БНТ. Всяка пролет дворецът кани по няколко хиляди поданици на нейно Величество, с което иска да почете работата им.

  Разследващи категорични: Зайков е планирал убийството на Милена Шишкова

  Разследващи категорични: Зайков е планирал убийството на Милена Шишкова

  И днес няма следа от издирвания за убийството в Костенец Стоян Зайков. Той е в неизвестност вече 12-ти ден. Разследващите обаче са категорични, че убийството на 38-годишната Милена Шишкова е планирано, предаде Би Ти Ви. Според полицаите Зайков е направил план за действията си още в началото на месеца и се е подготвил.