Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7413793 www.bgdnes.bg

Българска връзка в убийството на наркобарона Вукотич

Марадона забъркан в аферата заради 200 кг кокаин

Родни килъри са „чистачи“ на сръбската мафия, а наши кримибосове наемат балкански килъри за мокри поръчки

Българска връзка проверяват криминалисти, които разнищват убийството на черногорския мафиот Веселин-Веско Вукотич, научи "България Днес". 61-годишният наркобос е застрелян от засада в град Котор в събота вечерта. Килър с шапка причаква лидера на подземния клан "Скарлет" пред дома му. Надупчва Вукотич с олово и изчезва. Тежко раненият мафиот издъхва малко по-късно в болницата.

Реклама

Според запознати с показния разстрел на известния наркобос от международен мащаб е много възможно да е свързан с разчистване на сметки в мръсния бизнес, над който контрол имат отломки от комунистическите тайни служби на Балканите. Наблюдатели на преразпределението на наркотрафика в посткомунистическите страни отчитат, че мокрите поръчки в Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, Косово се изпълнявали от български наемници.

В същото време върви и обратен процес на очистване на български наркобосове, които попадат под куршумите на килъри от бивша Югославия. Като най-драстичен пример в подкрепа на тази версия те посочват разстрела на един от основателите на бившата силова групировка СИК, Милчо Бонев - Бай Миле, и петима негови гардове през далечната 2004 г. Впоследствие трима бяха задържани, но оправдани за кървавото престъпление, което се разигра посред бял ден в столичен ресторант. Така, близо петнайсет години по-късно, килърите остават неизвестни. Според непотвърдена по време на разследването хипотеза килърите на Бай Миле и аверите му говорели български със сръбски акцент. С "вносни" убийци от съседните ни балкански страни се свързват и покушенията на други знакови мафиоти у нас, сред които и висаджийският бос Васил Илиев. Той е един от първите показно застреляни мафиоти у нас през 1995 г., а убийството отприщва гангстерската война у нас.

Според анализатори на балканския ъндърграунд килърите на Веско Вукотич може да са граждани на всяка една балканска страна, включително и България. Причина за това е неговият международен размах в сферата на сенчестия бизнес. Кариерата на Вукотич в подземния свят започва още в началото на 90-те години на миналия век. Името му влиза в криминалните хроники след убийството на защитника на човешките права Енвер Хадри, обвинен от югославската служба за сигурност като агент на ЦРУ и КГБ. Той е ликвидиран на 25 февруари 1990 г. от Вукотич, Андрия Лаконич и Дарко Ашанин в Брюксел. Тримата килъри са сътрудници на югославската държавна служба за сигурност и се смята, че оттам им е възложена мократа поръчка. В престъпната си биография Веско Вукотич записва още няколко убийства, включително и на бившия си другар Андрия Лаконич. Има данни, че Международният наказателен трибунал за бивша Югославия е пожелал Вукотич да свидетелства на процеса срещу диктатора Слободан Милошевич. В крайна сметка не се стига до показания от негова страна.

Въпреки заповедите за арест Вукотич продължава да е на свобода и да пътува по света. За известно време се покрива в САЩ. По-късно се връща в Европа, като прекарва по-голямата част от времето си в Черна гора. Периодично попада в ареста, но винаги успява да се измъкне на свобода. За последно излиза от пандиза, след като получава инфаркт преди около десет години.

С времето Веско Вукотич става бос на най-мощния престъпен клан в Котор. Впоследствие престъпната групировка се разделя на две крила. Криминалисти имали данни, че бос на едната фракция е Вукотич, а на другата - конкурентът му Горан Радоман. Истинска война избухва между двете новосъздадени групировки преди пет години. В нея са убити около 30 бандити от двете страни. Повод за кървавото разчистване на сметки между тях е кражбата на 200 килограма кокаин от апартамент във Валенсия. Жилището, от което изчезва огромното количество дрога за милиони, е на Горан Радоман. По това време той е в затвор в Куба заради наркотрафик. Успял да излезе на свобода с посредничеството на легендарния аржентински футболист Диего Марадона.

Когато Радоман пристига във Валенсия, кокаинът вече е изчезнал. По това време под чужда самоличност в Испания се подвизава и Веско Вукотич. Според една от версиите, издигната в сръбските медии, именно той е организирал кражбата на наркотика. Няколко месеца по-късно Радоман е застрелян в Белград. Със смъртта му сметките между бившите авери Горан и Веско изглеждат приключени. На практика не се оказва така, тъй като от онези 200 кила кокаин няма следа, а някой трябва да плати. Предположенията на криминалисти са, че точно заради завлечената стока за милиони евро е очистен Веско Вукотич в Котор в събота вечерта.

   Вкарал синовете си в схемите

Мафиотът Веско Вукотич е вкарал и двамата си синове в престъпните схеми, твърдят чужди медии. Единият от наследниците на застреляния наркобос – Йовица, в момента е в затвора. Той има присъда от 15 месеца лишаване от свобода. Наказанието му е наложено заради фалшифициране на документи. Другият син на убития 61-годишен бос – Игор, засега е успял да се измъкне от лапите на правосъдието. Той е обявен за издирване от полицията. Игор изчезва след опит да застреля водач от противниковата групировка в Котор преди три години. По време на атентата конкурентът пътува в кола заедно с непълнолетната си дъщеря. Покушението по чудо се проваля, а организаторът му Игор изчезва.

Реклама
Реклама
Реклама