Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7421469 www.bgdnes.bg

Морските вълци освирепяха

Морските вълци са по-свирепи от всякога! Те атакуват всичко живо, което видят с очите си. Лаврак е по-известното наименование на този вид риба.

Той се среща в Черно море, Средиземноморието и Атлантическия океан. През лятото живее близо до брега, докато през зимата отива по-навътре и по-надълбоко. Затова сега е подходящ сезон за улова му.

Реклама

Сега у нас има забрана за риболова на пролетно размножаващите се видове, а от 1 май тя ще важи и за водоемите над 500 метра. Затова все повече български ентусиасти се насочват към морския риболов в съседна Гърция. Егейско море е популярно с добрата си рибна популация. Прословутият майстор на въдицата Здравко Стайков-Заки разкрива пред "България Днес" някои тайни за това как да уловим голям лаврак.

Той успява да разбие морските вълци на Егейско море. Заки признава, че това са изключително предпазливи и хитри риби, уважавани от гърците.

"Дивият лаврак обитава скалисти места с променлива дълбочина, както и устия на реки, в които даже навлиза. Живее 20 години, достига до 1 метър дължина и тегло до 12 кг. Големите екземпляри са единаци и самотни ловци", обяснява Заки. "Съчетах риболова с новолуние и потеглих привечер. Пристигнах на място, където реката се влива в морето и сглобих такъма." Стайков разкрива, че лови със спинингова въдица с дължина 2,70 м, макара бързооборотна 4000 с плетено влакно 0,18 мм и повод от флуорокарбон - 0,38 мм.

"Реших да заложа на воблери 12 см. Още с първото замятане ми почукна, спрях да навивам и лавракът взе примамката. След кратка борба го извадих - черен дивак към 2-3 кг. Беше лапнал целия воблер. Така продължи цяла нощ гол след гол. На 2-3 риби почивах, за да се успокоят", споделя риболовецът.

"На следващата вечер реших да тествам лавраците и на силиконови примамки. Резултатът беше същият. Атакуваха и ги гълтаха целите, а те са по 15 см. На сутринта изморен, но щастлив, си направих разбор как съм успял да излъжа толкова много хитри риби. Обяснението ми е, че сигурно са в любовен период", предполага Заки за небивалата агресия на морските вълци този месец.

Реклама

Лаврак на фурна

Лавракът има изключително чисто и вкусно месо и е любима риба на мнозина. Почистете я и овкусете с черен пипер, сол и мащерка. Нарежете картофите и объркайте с пресовани скилидки чесън и ситно нарязан розмарин. Полейте със зехтин.

Застелете тавичка с хартия за печене, сложете нарязани картофи, отгоре рибата. В коремчето й може да поставите бучка краве масло. Полейте с една чаша бяло вино. Изпечете на 190 градуса за около 45-50 минути. При желание може да полеете с доматен сос рибата малко преди да я извадите.

Някои предпочитат да поставят рибата във фолио, за да се задуши по-добре. То обаче не е задължително.

Реклама
Реклама
Реклама