Реклама
https://m.bgdnes.bg/retsepti/article/7430573 www.bgdnes.bg

Тирамису

Необходими продукти:

250 г бишкоти

1/2 кг маскарпоне

150 г захар

6 жълтъка

3 белтъка

150 мл марсала

100 мл кафе

30 г какао

1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Класическото тирамису се приготвя, като белтъците се разбиват със солта до получаването на гъст сняг. Те се покриват с фолио и се поставят в хладилника.

В друга купа се разбиват жълтъците със захарта до побеляване. Щом се получи гъста и бледа смес, се добавя маскарпонето и се разбърква бавно и внимателно с тел. Към получения гладък крем се прибавят и разбитите на сняг белтъци. Разбърква се внимателно с шпатула, като се бърка само в едната посока, за да не се загуби обемът на сместа. Тя се завива с фолио и се поставя в хладилник за десетина минути.

Реклама

През това време се приготвя сместа за напояване на бишкотите. За целта в дълбока чиния се смесват марсалата и горещото кафе. В тази течност се потапя за секунда и от двете страни всяка бишкота. Подреждат се в тавичка, така че да покрият дъното. Напоените бишкоти се заливат с част от крема, той се заглажда с лъжица и следва отново ред напоени бишкоти. Това продължава до изчерпване на количествата, като е важно десертът да се завърши с крем.

Тирамисуто се покрива с фолио и се поставя в хладилника за час. След това се изважда и се поръсва обилно с какао. Нарязва се на парчета и се сервира.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама