Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7441987 www.bgdnes.bg

Годжи затъна в дългове

Данъчни и банки погнаха музиканта

Фирмите и апартаментът на музиканта от "Шоуто на Слави" запорирани заради стотици хиляди левове неплатени налози и кредити

С неплатени данъци и дългове към банки за стотици хиляди левове се оказва звездата от "Шоуто на Слави" Георги Милчев-Годжи, показа проверка на "България Днес". Според документите, публикувани в Търговския регистър, задълженията на Годжи започват да се трупат през 2013 г. След безуспешни опити на НАП и трезорите да си съберат парите следва завеждане на дела и намеса на съдия-изпълнител. В резултат фирмите и имотите на Милчев са запорирани. По закон следващата стъпка е публична разпродажба на имуществото и бизнеса на Годжи. Дали ще се стигне до крайната мярка, или музикантът ще си плати, предстои да се разбере в близко бъдеще, обясниха финансисти.

Реклама

Репортер на "България Днес" потърси за коментар Георги Милчев-Годжи относно невърнатите кредити и данъчни задължения.

"Абе я си..", тросна се кисело Годжи и затвори телефона, след като чу въпроса за запорираните сметки и имоти.

Последният запор върху фирмите на Годжи е с дата 17 ноември 2018 г. Повод е стар негов кредит към голяма наша банка. Според документите басистът е взет парите през 2008 г. Пет години по-късно музикантът има проблем с обслужването. Трезорът от своя страна завежда дело и си вади изпълнителен лист. През следващите няколко години Годжи така и не урежда окончателно финансовите си задължения към банката. Тя от своя страна прехвърля кредита към специализирано звено в събирането на подобни задължения. В края на миналата година колекторската фирма запорира няколко от фирмите, притежавани от Годжи. В съобщението, изпратено до Търговския регистър, стават ясни и парите, които човекът на Слави дължи. Общата сума е 226 415,46 лв. В нея влизат 200 бона кредит, натрупани лихви и такси за съдия-изпълнител.

Няколко седмици по-късно колекторската фирми налага възбрана и върху огромния апартамент на Годжи в баровски столичен квартал. Към процедурата на колекторската фирма за принудително събиране се включват и данъчните, става ясно от съобщението на съдия-изпълнителя.

Самата НАП цели пет години се опитва да си събере неплатените налози към държавата, показват официални документи. За това още на 29 септември 2014 г. данъчните също запорират фирмите на музиканта. Под възбрана от приходната агенция е поставена и къщата на Годжи в Криводол. Към септември 2014 г. дължимите от човека на Слави на НАП суми са 77 646 лв. главница и натрупани лихви 31 674 лева, става ясно от документ в Търговския регистър. Според финансисти лихвата към днешна дата би трябвало да е още по-голяма, но точният й размер остава неясен. Почти сигурно е, че Годжи не се е разплатил с държавата, защото запорът довчера така и не бе вдигнат.

Във фирмените дела на Милчев не е отразено и вдигане на запора от колекторската фирма, изкупила просрочения му банков заем. Това според експерти подсказва, че и там пари по-скоро не са дадени от музиканта.

Реклама

Документи показват, че Годжи се разплаща с част от кредиторите си. В началото на 2018 г. той е изплатил просрочен кредит към банка за близо 15 бона след намеса на съдия-изпълнител и така един от запорите на фирмите му е свален.

В досиетата на дружествата като активни стоят още два запора, наложени по искане на друга банка. Те са от януари и август 2017 г. Към тогавашната дата дължимите суми по главници, лихви и допълнителни наказателни такси са съответно 37 772 лв. и впечатляващите 339 786 лева. Довчера и двете запорни съобщения не бяха обезсилени в Търговския регистър, което според финансисти подсказва, че дълговете не са уредени.

Реклама
Реклама
Реклама