Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7445939 www.bgdnes.bg

Бежанец върти фалшиви невести

Индиец, който е с хуманитарен статут в България, е в дъното на схема с фалшиви булки. Заедно с авери той насилвал български гражданки, предимно от ромски произход, да се омъжват за кандидат-имигранти от различни държави от Южна Азия. Бежанците вече били влезли в страни от Евросъюза, но се нуждаели от брак с местни гражданки, за да получат постоянен статут на пребиваване.

Разследващите са установили, че схемата действа от четири години и през това време са сключени поне 10 фиктивни брака. Отначало това ставало в Кипър, а в последно време и в Белгия, Дания, Австрия, а и у нас. Жертвите на трафика са прекарвани в съответната държава и там са насилвани да се омъжват за имигранти. Въпреки това някои от тях получавали и финансова награда - до 1500 евро за всеки съпруг. Освен това им е намирана и фиктивна работа, за да се възползват от социалната система на съответната страна.

Реклама

Освен индиеца, който се оженил за българка и се установил в София, останалите членове на бандата живеят в столичния квартал "Факултета" - това са мъж и две жени. Вчера следобед специализираният наказателен съд разгледа мерките за неотклонение на Мухамад Юсуф, Трайчо Найденов и сестрите Таня и Славка Тодорови. Те се сдобиха и с обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел трафик на хора.

"Престъпната група е склонявала жените, като им е подсигурявала транспортните и битовите разходи. "Дават им указания, настаняват ги в наети под наем жилища, където идват съответните граждани от индийски и пакистански произход", уточни Росица Димитрова от Главна дирекция "Гранична полиция".

В края на миналата година подобна схема бе разкрита и в град Рила. Тогава отново се установи, че циганки са се омъжвали за имигранти от Южна Азия - от Шри Ланка, Индия, Пакистан и Бангладеш. Жените били транспортирани в Кипър, където се сключвали браковете. Някои получавали по 600 евро за съпруг. Когато се връщали у нас, установили, че са на загуба, защото социалните служби след сключването на брака им спрели помощите за отглеждане на дете, полагащи се на самотни майки.

"Той изглеждаше младо момче, требваше му за виза не знам, те си знаят там, да може да излизат навънка, каза, че е такъв брак за 3 месеца и той сам се анулира", разказа тогава пред Би Ти Ви тогава една от жертвите Емилия.

Друга призна, че заминала за Кипът уж по работа. Там я затворили в къща й и казали, че трябва да се съгласи да стане булка на индиец.

След разплитането на схемата се стигна дотам, че община Рила нае адвокат, за да помогне на циганките да разтрогнат браковете си. Една от тях призна, че е сключила два брака в Кипър и отнесе глоба от 1000 лв.

Реклама
Реклама
Реклама