Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7448457 www.bgdnes.bg

Болничен шеф осъден заради 5 млн. в КТБ

6 месеца пробация за бившия директор на "Св. Анна" Димитър Димитров

Бивш болничен шеф беше осъден, защото държал всички служебни пари на сметка във фалиралата КТБ. С 6 месеца пробация се размина изпълнителният ексдиректор на столичната УМБАЛ "Св. Анна" д-р Димитър Димитров, научи "България Днес". Той бе обвинен, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество, от което е последвало разпиляване. Блокираната сума според обвинението е 4 821 148 лв. и 15 ст., която се води като щета, тъй като не могла да бъде изтеглена от банката.

Проблемите на директора идват покрай фалита на КТБ и мерките, които трябва да се вземат за минимизиране на подобни щети. Според обвинението Димитров не е изпълнил Постановление 127 на Министерския съвет от 2017 г., в което се посочва, че търговските дружества с над 50% държавно участие в капитала, включително лечебните заведения, които имат над 3 млн. лв., не могат да държат повече от една четвърт от капитала си в една кредитна или финансова институция. С документа се дава 6-месечен срок за нагласяване към новите правила.

Реклама

Прокуратурата погва бившия шеф и за това, че не е изпълнил решение на Съвета на директорите от май 2014 г., с което трябвало да довърши процедурата и да сложи капитала в различни банки. За това престъпление се предвижда до 6 г. затвор и глоба, а по обвинението за умишлено престъпление - до 8 г.

Заради многобройни смекчаващи обстоятелства съдия Иван Колев от Софийския градски съд заменя пандиза с пробация. Той осъжда Димитров за това, че не е положил грижи за милионите в периода ноември 2013 - юни 2014 г., но го оправдава по обвинението, че го е направил умишлено, както и за шестмесечен период преди посочения.

През 2015 г. Димитров уверява, че лечебното заведение няма да загуби парите, внесени в КТБ, защото са подали всички нужни документи за връщане на сумите пред Фонда за гарантиране на влоговете. В обясненията си твърди, че по времето на правителството на Пламен Орешарски парите на болницата са били разделени на две части - в Инвестбанк и в КТБ. При спирането на плащания от страна на КТБ още на втория ден ръководството на болницата е подало всички необходими документи пред Фонда за гарантиране на влоговете, така че средствата в размер на около 6 милиона лева да не бъдат загубени.

По думите на директора въпросните средства са спестени пари на болницата през годините за апаратура, а не са преводи от Министерството на здравеопазването или от здравни вноски. Димитров изтъкна, че Държавната агенция за финансов одит му е направила проверка за 2014 година и от доклада става ясно, че не е извършил нито едно нарушение. Той увери, че оставя лечебното заведение с приходи, без стари задължения.

По-късно става ясно, че по време на управлението на Димитров до края на 2015 г. дълговете на лечебното заведение са намалели до 5,07 млн. лв., а след уволнението му към края на 2016 г. са достигнали 14,3 млн. лева.

Реклама
Реклама
Реклама