Топастроложката Алена за сватбените ритуали: Ритането на менче съсипва брака

Приятел
Автор: Надя Панкова

Топастроложката Алена за сватбените ритуали:
Ритането на менче съсипва брака

Различните венчални халки разделят съпрузите

Коя е тя

Светлана Тилкова-Алена е една от топастроложките в България. Редовен член е на Германския съюз на астролозите, член на Световната астрологична асоциация. Най-новата книга на Алена е посветена на сватбените ритуали, суеверия и грешки. Какво може да попречи на хармоничния брак, трябва ли да се краде булката и да се спазват остарели традиции, Алена разказа за "България Днес".

- Алена, новата ти книга, която от вчера е на пазара, се казва "Сватбата. Ритуали за щастие, суеверия, тегоба". За пръв път ли се насочваш към символиката на сватбените ритуали и защо?

- За сватбите и ритуалите, за тяхната правилност, за допусканите грешки, които имат сила да навредят на младото семейство, започнах да пиша и съветвам преди 20 години. В книгата ми "Настоящето е само ден" също съм писала по темата. Причината да издам книга само за сватбите е постоянният поток писма от хора, които питат кое е добро и кое вреди, или им е наложено да изпълнят ритуали, които са им неясни или подсъзнателно усещат, че не са правилните. Книгата е пътеводител, събрал всички зададени въпроси на тема сватбата. Който чувства потребност, да се съобрази с тях.

- Какви грешки допускат най-често младоженците при подготовката на сватбения ритуал, които след това се отразяват на брачния им живот?

- Мога да твърдя от личния си опит с всякакви ритуали, че в повечето случаи причината за грешките не е свързана с младоженците. Грешките идват от традиции, съхранени, но неправилни, от бабите и дядовците, от миналите векове. От традиции, които сме привнесли от чужбина, но не пасват на нашата народопсихология. Но най-вече от сватбените агенции, които, за да са модерни и атрактивни, често са причина за нещастен брак, само защото са "внедрили интересните“ ритуали, които обаче вредят. Някои ритуали са променени, други са недомислица, която носи негативни последици, а най-голямата грешка при сключване на брак е неспазената съдбовна забрана за брак от младоженците.

- Кое може да приемем за ненужно суеверие в една брачна церемония и коя традиция за важна за успешен брак?

- В съвременните сватбени традиции стародавните ритуали са се видоизменили и не малко от тях са се превърнали в театър без съдържание, други са се изродили в суеверия, но със силата да вредят на младото семейство. Ако имах власт, бих забранила ритането на менчето, което орисва, но всъщност уж показва какво ще е потомството, момче или момиче, но също тъй показва, дали ще има зачеване, ще се роди ли здраво бебе, майката ще оцелее ли при раждането и подобни, не толкова радостни бъдещи събития в живота на младото семейство. Вредни традиции са вторият булчински букет, съботният сватбен ден, различните халки за мъжа и жената. Вредни дотолкова, че понякога не само могат да провокират раздяла, но и да възпрепятстват създаването на потомство.

- Кое е най-важното нещо при подготовката на един сватбен ритуал? Какво трябва и какво не трябва да правят бъдещите младоженци?

- Трудно мога да преразкажа с няколко думи цялата книга от 320 страници. Най-важното е всички двойки омаяни от взаимна любов, слепи за каквито и да било съвети, да проверят дали нямат съдбовна забрана за брак и ако имат - кога приключва нейното действие. И най-силната любов е безсилна пред забраната за брак до определена възраст и предвещава развод.

- Има ли значение за съдбата на брака намесата на родителите или роднините в подготовката за сватбената церемония?

- Разбира се, че има. Грешка, съзнателна или от незнание, има силата да провали или вгорчи семейния живот на младоженците. Нима в България са малко родителите, особено майките, които не само организират сватбеното тържество на своите деца, вече самостоятелни мъже и жени, а и след брака ръководят и досаждат ежедневно до степен да съсипят отношенията на младите.

- Ако хороскопът на двама души показва несходство в сексуално отношение или не са спазили съдбовната забрана за брак, това винаги ли води до крах на брачния съюз и проблеми в двойката, ако тези двама души се обичат истински?

- Истинската обич обичайно се бърка с влюбването и любовта. Заради неспазването на съдбовната забрана за брак, която не е наказание, а предпазва от неподходящо партньорство или ранен брак, разводът е гарантиран рано или късно. Ако бракът оцелее, агонията в отношенията е за цял живот, изневерите са постоянни, а децата от брака често не създават семейство, когато пораснат, от страх да не повторят живота на своите родители. Партньорският хороскоп за сходимост между двамата партньори е фарът в тъмата на бъдещето и е изключително полезен преди двамата да вземат решение за създаване на семейство. Когато съществува категорично несходство, дори и при силни чувства, след отпадането на забраната при единия или двамата всеки от тях среща своята друга, подходяща половинка и раздялата, дори и бавна, мъчителна и свързана с душевно страдание, е задължителна. Любовта не е в състояние да надмогне правилата съгласно вселенските закони и законите на незримия свят. Най-неприятната констатация в такива случаи е създадената негативна карма между двамата, ако са се разделили с омраза, която господства и в бъдещето им дори и след създаване на ново семейство.

- Свързваш грешките при сватбения ритуал при някои хора с невъзможността им да имат дете. Каква е връзката?

- Основополагащо за бъдещите проблеми в брака и дори невъзможността за създаване на потомство е несходството между характерите на партньорите, което е обичайно следствие от неспазената съдбовна забрана за брак, а в случаите, когато е спазена, но отново има проблеми при зачеването, причината може да е в различния темперамент на партньорите. Сексуалното несходство не е причина за невъзможност да се създаде потомство.

- Има ли известни личности, чийто брак се е провалил именно заради незнание или погазване на правилата при сключване на брак?

- Известните личности не са по-облагодетелствани от останалите хора, когато нарушават правилата на незримия свят чрез сватбените си изяви в зримия. Не са малко известните двойки в България, на които съм казала, че както са се взели по любов, така ще се разведат, като съм посочила и период. Няма да казвам имена. Има и такива, които ми се сърдят, че каквото съм написала за личния им и семеен живот, се е случило, и вече се правят, че не ме познават. Алена не съществува. Спряха да ме канят в предаванията си. Те си знаят кои са, но да им кажа, че ми е безразлично, аз нямам нужда от тях, обратното е.

- Какви съвети ще дадеш от опита си на младите хора, които искат да сключат брак, но не знаят кой роднина да слушат - този, който пази традициите от суеверие, или този, който държи на модерното?

- Със сватбените суеверия е сложно. Един отрича стари суеверия, но почита нови ритуали и съвременни суеверия, като хвърлянето на жартиера или уж безобидното и толкова невинно пускане на гълъби, което действие също може да е със силата на оракула на менчето. Краденето на булката си е безвкусна бутафория, дори не е суеверие.

- Как един ритуал ще е основополагащ за щастлив брак, при положение че всеки регион в страната има различни почини да празнува сключването на брак?

- Най-важното за щастливия брак, за хармонията и разбирателството е сходимостта между семейните партньори съгласно техните звездни карти. Повечето млади хора са убедени, че любовта им е по-силна от всичко, и много грешат. Малцина си правят партньорски хороскоп преди брака, за да знаят и избягват подводните камъни.

- Има ли универсална рецепта за щастливо семейство и къде се корени тя?

- Щастието е неповторимо съчетание на хармония в отношенията на семейната двойка, тъй че универсална рецепта за щастлив брак не съществува.

Мнения

  Споделете

  CAPTCHA изображение
  Николета прибра Ники М.

  Николета прибра Ники М.

  Николета Лозанова прибра Николай Михайлов. Не, двамата не са се разделяли отново. Точно обратното - в момента връзката им е по-стабилна от всякога. Плеймейтката приюти вратаря на "Левски" и националния отбор в своя апартамент, видя "България Днес". Двамата живеят в жилището на Николета. Това е домът,

  Хотел на Ветко запечатан окончателно

  Хотел на Ветко запечатан окончателно

  Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

  Светозар от "Женени от пръв поглед" заряза жена си

  Светозар от "Женени от пръв поглед" заряза жена си

  Светозар от сватбеното риалити "Женени от пръв поглед" заряза жена си. Филипов се размотава в мъжка компания в столицата, видяха папараците на "България Днес". Както стана ясно от последните епизоди на формата - той и съпругата му Таня изживяват криза в краткия си брак. Треньорката по художествена гимнастика тотално го отсвири, обвинявайки го,

  Годеницата на Бътън се съблече

  Годеницата на Бътън се съблече

  Бременната годеница на световния шампион във Формула 1 за 2009 г. Дженсън Бътън - Британи Уорд, захвърли дрехите. Моделът на "Плейбой" засне специална фотосесия в чест на очакването на първата си рожба. Двамата с пилота ще станат родители през лятото. Малко преди появата на детето Британи застана пред обектива на известен моден фотограф.

  50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

  50 бона пръсна Цар Киро за правнуче

       Мята бесни кючеци, позлатява родата Пие уиски за 200 лв., хвърля пачки на оркестъра Грандиозен купон спретна Цар Киро за раждането на свое правнуче. По време на веселбата цялата ромска фамилия се настани върху златни царски тронове. Отрупани маси с най-скъпите и отбрани мезета и питиета. Цигански оркестър,

  9 години затвор за Виктор Джуката

  9 години затвор за Виктор Джуката

  Молех се да стигна до родината, прокуратурата не ми даваше документ, че съм българин, казва екстрадираният от Сърбия Боцев Още една присъда записа в биографията си известният крими герой, сочен за наркодилър, Виктор Боцев-Джуката! Преди дни апелативният спецсъд потвърди на втора инстанция присъдата му от 9 г. като тартор на наркобанда.

  Актуално

  Експлозия на пешеходна улица в Лион, осем души са ранени

  Експлозия на пешеходна улица в Лион, осем души са ранени

  Експлозия избухна на улица във френския град Лион, има най-малко осем ранени. Все още причината за експлозията е неизвестна. Според белгийската телевизия Ер Те Ел взривът е избухнал на пешеходна улица в централната част на френския град днес следобед. Улица "Виктор Юго" е била евакуирана и блокирана от силите на реда.

  Трети рестарт на делото срещу балдъзата на Брендо

  Трети рестарт на делото срещу балдъзата на Брендо

  За трети път ще започне отначало делото срещу балдъзата на Евелин Банев-Брендо - Десислава Дишлиева! Още преди да е започнал, съдебен заседател напусна вчера процеса с мотива, че няма да е безпристрастен, научи "България Днес". Разкаралият се член на съдебният състав е Драгомир Бучев. Той сам пусна молба за отвод, а Темида му я прие.

  Малко известни факти и версии за създаването на "Върви, народе възродени"

  Малко известни факти и версии за създаването на "Върви, народе възродени"

  Малко известни факти и версии за създаването на химна на българската просвета и култура "Върви, народе възродени" е разкрил в книга ловешкият учител Христо Борисов. Той е бил преподавател по история в училището в кв. "Вароша" в Ловеч, където на 9 май 1901 г. в час по музика учителят Панайот Пипков написва на черната дъска музиката на химна по

  Балджийски поощрен от Темида да гледа "Ливърпул"

  Балджийски поощрен от Темида да гледа "Ливърпул"

  Президентът на "Царско село" Стойне Манолов оправдава пътуването със служебни ангажименти Полуфиналът в Шампионската лига между "Ливърпул" и "Барселона" свали забраната на подсъдимия за убийство футболист Борислав Балджийски да напуска страната! В края на април Върховният касационен съд отменя за месец забраната на играча да пътува в чужбина,

  Ути пазарува, коляното го върти

  Ути пазарува, коляното го върти

  Големият Ути Бъчваров се пусна по лятному на пазар в центъра на София, видя "България Днес". Любимият тв водещ и кулинар се движеше с бърза крачка, съчетавайки спорт и изпълнение на ангажиментите си. За да не губи време с непредвидени контузии, Ути бе стегнал коляното си с наколенка, а спортното му облекло и маратонки му помагаха да хвърчи по

  Не пропускай

  Четвърто дете за Буфон

  Четвърто дете за Буфон

  Легендарният италиански вратар Джанлуиджи Буфон ще стане баща за четвърти път, гърмят медиите на Апенините. Според най-горещия слух на Ботуша половинката на стража Илария д'Амико отново е бременна. Спортната журналистка и водеща от "Скай Италия" бе изловена от папараци по време на разходка в Милано. Тя бе облечена с модна рокля с висока талия.

  Намерената пушка в Костенец не била на издирвания Чане, била на бракониер

  Намерената пушка в Костенец не била на издирвания Чане, била на бракониер

  Намерената разглобена ловна пушка край Костенец не е на заподозрения за две убийства Стоян Зайков-Чане, а на местен бракониер, научи TrafficNews. Тя беше открита в метална кутия в гората, близо до града. Гладкоцевната ловна пушка, 12 калибър, отговаря по вид на оръжието, с което е застрелян Валентин Петров, съсед и братовчед на Чане.

  Женските героини в "Игра на тронове"
били засенчени от мъжките

  Женските героини в "Игра на тронове" били засенчени от мъжките

  В приключилия световноизвестен сериал "Игра на тронове" женските героини бяха хвалени за силния им характер, но те все пак бяха засенчени от мъжките екранни образи, които са обсебили три четвърти от репликите в поредицата, предава Ройтерс. Агенцията цитира изследване на германската компания за анализ на данни Сиритай.

  Артистични пейки в центъра на Бургас

  Артистични пейки в центъра на Бургас

  Артистични пейки във формата на отворена книга със стихове красят от днес площад „Тройката“ в центъра на Бургас. На пейките могат да се видят едни от най-хубавите стихове на бургаските поети Петя Дубарова и Христо Фотев оставили незабравими културно наследство на бъдещите поколения. Снимка:България за

  Николета прибра Ники М.

  Николета прибра Ники М.

  Николета Лозанова прибра Николай Михайлов. Не, двамата не са се разделяли отново. Точно обратното - в момента връзката им е по-стабилна от всякога. Плеймейтката приюти вратаря на "Левски" и националния отбор в своя апартамент, видя "България Днес". Двамата живеят в жилището на Николета. Това е домът,