Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7455431 www.bgdnes.bg

Брендо дупчи центъра на София

Издирваният кокаинов крал развива бизнеса у нас

Два сондажа за минерална вода за парно и почистване в хотел „Рила“ иска да прави свързаната с наркобоса фирма

Две впечатляващи 70-метрови дупки в центъра на София планира да изкопае свързана с наркобоса Евелин Банев-Брендо фирма, показа проверка на "България Днес". Повод за грандиозното дълбаене е реконструкцията на столичния хотел „Рила“, чиято собственост се свързва с издирвания от Интерпол заради присъди в три държави и обявен за „кокаинов крал“. Целта на сондажите е захранване на парното с бликащата в центъра на София гореща минерална вода и почистване на тоалетните в емблематичната сграда.

Реклама

Десететажният хотел в топцентъра на София е вдигнат през 1962 г. и до падането на Тодор Живков е представителен хотел на ЦК на БКП. След промените сградата запада заради липса на сериозна поддръжка и сменя няколко собственици. През ноември 2017 г. срещу 10 млн. евро емблематичната сграда е купена от фирма "Рила Център", зад която според медийни разследвания стои именно Брендо, макар издирваният от Интерпол беглец да не е формален акционер. Официално "Рила Център" е собственост на "Пропърти груп България". Дружеството е основано от израелски граждани, но в последните години те са сменени с нови акционери. Сред тях с 15-процентен дял е 37-годишната модна дизайнерка Яна Хадам. Собствениците на останалите 85 процента до момента остават тайна заради вратичка в закона.

Самата Яна Хадам от години е близка до Баневи и движи модния бизнес на съпругата на Брендо Моника Добринова.

При сделката за хотел „Рила“ управител на фирмата купувач е бизнесменът Деян Лазаров, който в миналото управлява и голяма част от легалния бизнес у нас, свързан с „кокаиновия крал“. Впоследствие Лазаров е заменен като управител на купувача "Рила Център" от дизайнерката Яна.

Малко след покупката на хотела фирмата на Брендо обяви мащабни строителни планове. Наред с реконструкцията на 10-етажната сграда те предвиждат и вдигане на ново крило с височина 42 метра. След завършването условията в хотела и прилежащите офиси трябва да станат свръхлуксозни. Инициативата е подкрепена от Столична община, а главният архитект Здравко Здравков скоростно издава разрешение за строеж.

Като част от грандиозните промени се предвижда и реконструкция на съществуващата система за отопление. До момента бившата резиденция на БКП е клиент на „Топлофикация“, чиито цени далеч не са ниски.

В същия момент в центъра на София има множество горещи минерални извори, чиято вода на практика е почти безплатна алтернатива на общинското парно.

Реклама

Възможността за намаление на сметките очаквано е оценена от управителката на фирма "Рила Център" Яна Хадам. В края на миналата година тя подава документи за изграждане на алтернативно парно до Столична община и екоминистерството. От документите за проекта става ясно, че е нужно пробиването на два сондажа с дълбочина над 70 метра. Добитата от тях минерална чрез специална помпена инсталация ще захранва радиаторите в хотел „Рила“.

Като бонус част от водата ще се ползва и за почистване на тоалетните, пише в инвестиционното намерение. Според документацията за обслужване на хотела с парно и почистване на тоалетните ще се ползва минерална вода с дебит 4.8 л/сек. Замърсената от фекалии и урина вода според плана след това ще се отвежда в градската канализация, а тази от парното връщана обратно в земята, пиши в проекта.

Част от лековит извор

Според експерти изворът, който хотелът на Брендо смята да ползва, е част от водна система, покриваща голяма част от центъра на София. В нея влиза и прочутият още от древността с лечебните си свойства термален извор край близката Централна минерална баня.

Лечебният извор от няколко месеца е повод за спор между общинари и експерти покрай реконструкцията на Централната минерална баня. Гражданите настояват в част от старинната постройка да се изгради спа-център, вместо някогашната баня. От столична община са на мнение, че това е невъзможно заради намалелия дебит на минералния извор. Затова тяхната идея е ремонтираната историческа постройка да остане само музей на София.

Реклама
Реклама
Реклама