Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7455956 www.bgdnes.bg

Пенка Георгиева, вдигнала статуя на Левски: Продадох бунгало за паметник на Хайтов

Поводът е един век от рождението на писателя

"Продадох дървеното си бунгало до гарата в град Роман, за да мога с парите да направя паметна плоча на големия Николай Хайтов. Иска ми се да се сложи върху сградата на читалището в Мездра по повод 100 години от рождението на писателя, което ще отбележим на 15 септември".

Това сподели пред "България Днес" Пенка Георгиева от Мездра. Пенсионерката се превърна в емблема на съвременен будител, след като дари 10 000 лв. за паметник на Васил Левски в града. Монументът вече е готов и е разположен в централна част на железничарския град.

Реклама

"Бунгалото бе собственост на наш виден строител на виадукти и газопроводи. До последно живееше в старчески дом в Мездра, а на 26 април се навършиха три години от кончината му. Преди да си отиде, той ми го завеща. Аз го продадох, за да осигуря средства за тази моя изконна мечта - да съхраним паметта на Хайтов", разказва още пред вестника Пенка от болничното си легло в местната общинска лечебница и добавя, че синът на писателя - скулпторът Александър Хайтов, най-вероятно ще изгради паметната плоча на баща си.

Грижи и тревоги са налегнали родолюбката в последно време. След 42 години трудов стаж тя е пенсионирана с 251 лв. пенсия.

"Живея скромно. Съпругът ми почина от рак преди пет години. Сподели ми, че на Левски ще вдигна паметник, а на него не. Дарих всичките си спестени средства за монумента на Апостола. Но Господ е добър, вижда всичко и помага, дано и на мен също", споделя жената.

До 1 май Пенка работела в местния храм "Св. Георги Победоносец". Неразбирателство с духовниците я накарало да си тръгне.

"210 дни съм работила без никаква почивка. Получавах по 150 лв. на месец. Не срещнах честност и почтеност в отношенията и затова реших сама да си тръгна. Сега разчитам на малката ми пенсия. Имам две прекрасни дъщери, които много обичам", разказва още пред вестника Пенка Георгиева.

Патриотката е превърнала дома си в Мездра в същински музей на Дякона. В него Васил Левски гледа от портрет, нарисуван от нейна приятелка, а до него неизменно е ликът на Христо Ботев. Ставайки сутрин, Пенка се помолва пред ликоветре на революционерите и тръгва по задачи.

Първото си дарение жената направила в зората на демокрацията. Тогава дала цялата си заплата за паметник на Иван Тодоров-Горуня в родното му село Горна Кремена. Горуня от пренебрегнатите партизани от отряд "Гаврил Генов" се опитва със заговор да свали Тодор Живков от власт. Самоубива се, след като заговорът е разкрит, малко преди да бъде арестуван.

Реклама
Реклама
Реклама