Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/7458465 www.bgdnes.bg

Голмайсторът на "Левски" Станислав Костов: Не мога да се сравнявам с Гонзо

Кой е той

Нападателят на "Левски" Станислав Костов прави най-силния сезон в кариерата си. Той е лидер сред голмайсторите в Първа лига с 24 попадения. Това е почти толкова, колкото имаше в цялата си кариера досега - 27. С добрите си игри той намери място в националния отбор и попадна в полезрението на редица чужди клубове.

- Станиславе, до края на сезона остават три мача, които могат да определят дали ще се наложи да играете бараж за Лига Европа. Ще успее ли "Левски" да завърши втори?

Реклама

- Можем да успеем! Излизаме за три победи и се надявам другият отбор да сгреши някъде и извън мача с нас. Ако спечелим и трите срещи, можем да завършим на второ място. Така ще избегнем баража. Имаме сили да го направим.

- Явявате ли се арбитър в борбата за титлата между "Лудогорец" и ЦСКА-София предвид предстоящите ви срещи и с двата отбора?

- Не мисля. И срещу двата отбора ще се борим за победата. Така че не сме арбитър. Излизаме и срещу "Лудогорец", и срещу ЦСКА-София, за да спечелим.

- "Левски" играе трудно в Разград, като има само една победа. Какво трябва да направите, за да промените това?

- Няма специална рецепта. Подготвяме се добре и се надявам да прекъснем тази негативна серия без победа на техен терен. Да изиграем мача добре, тактически правилно и да се поздравим с успеха. Труден мач ще е. "Лудогорец" е един от най-добрите отбори в България, но ние сме "Левски". Трябва да отидем в Разград със самочувствие и увереност.

- След това ви предстои нов мач с ЦСКА-София, от които този сезон нямате загуба. Една победа в този мач доколко ще ви даде предимство в битката за второто място?

Реклама

- Със сигурност ще повлияе психологически. Но все пак нека първо да мине мачът срещу "Лудогорец" и след това ще мислим за ЦСКА-София. Първо дано победим в Разград.

- В края на сезона имате три мача за седмица. Ще попречи ли натрупаната умора?

- Вече сме в края на сезона и е съвсем нормално да има умора. Но остава още малко. Трябва да стиснем зъби. Разполагаме с доста футболисти. Треньорът прави ротации, така че всички да сме максимално свежи до последния мач.

- Играхте няколко мача на инжекции заради травма. Възстановен ли сте от нея вече?

- Имам лек проблем в коляното. Не е нищо сериозно. Ще я излекувам, ще мине след мачовете.

- Вече имате 24 гола, с пет пред преследвача Клаудиу Кешеру. Колко близо е голмайсторският приз?

- Още не искам да говоря за него. Трябва да благодаря на моите съотборници, които всеки мач ми подават добри топки. Аз просто завършвам атаките. Не искам да говоря за голмайсторския приз, защото не се знае все още. Накрая ще видим кой има най-много попадения.

- С колко гола ще завършите сезона?

- С колкото се може повече. Надявам се в следващите мачове пак да вкарам по един, по два. Три е ясно, че не мога (смее се). Опитвам всеки мач, но не успявам.

- Ако някой в началото на сезона ви беше казал, че ще вкарате над 20 гола, щяхте ли да повярвате?

- Ако трябва да съм честен, не. Аз винаги съм вярвал в себе си. Но 24 гола наистина са доста. Щастлив съм от факта, че съм ги вкарал. И пак казвам, че съм благодарен най-много на моите съотборници за този факт.

- След двата гола срещу "Черно море" станахте най-резултатният български играч на "Левски" този век, надминавайки Георги Иванов-Гонзо, който има 22. Той е един от идолите ви. Как се чувствате да го надминете?

- По принцип не следя много тези статистики. Георги Иванов е име, икона в българския футбол. Голям левскар. Не мога да се сравнявам с него. Радвам се, че наистина съм отбелязал тези голове и това е.

- Какво ви попречи да сте в битката за титлата до последно? Може би пропуснатите точки в т.нар. по-леки мачове?

- Да, изпуснахме доста точки. Такъв е футболът. Не можеш да побеждаваш във всеки мач. Доста загуби и равенства претърпяхме през този сезон. Надявам се през следващия да се представим на по-добро ниво.

- Вече е ясно, че Петър Хубчев ще е треньор на "Левски" следващия сезон. Как бе приета тази новина в съблекалнята?

- Прие се нормално. Ние вече доста треньори сменихме този шампионат. Пожелаваме успех на г-н Хубчев и се надяваме през новия сезон да имаме много поводи за усмивки заедно.

- Около националния отбор имахте някои търкания с него. Мислите ли, че той ще разчита на вас като първи избор в атака?

- Не знам. Ще видим през новия сезон. Конфликт с г-н Хубчев никога не съм имал. Винаги каквото е имало, сме си го казвали право в очите. Ще тренирам, ще работя и ако заслужавам - ще играя. Ако не, ще играе някой друг.

- Постоянно се говори за ваш трансфер в чужбина. Ще останете ли в "Левски" и следващия сезон?

- Да ви кажа честно, още никой не ми е казал, че някой друг отбор ме иска. Засега съм футболист на "Левски". Щастлив съм в "Левски" и моето желание е да остана. Ако дойде някоя оферта, която удовлетворява клуба, след това ще видим. На този етап не мисля за нещо друго.

- Отстрани изглежда, че шумотевицата около ваш евентуален трансфер не ви влияе. Как се справяте с това?

- Така е! Чета тези неща, но те не ми пречат. Когато излезеш на терена, забравяш всичко. Мотивираш се. Във всеки един мач трябва да покажеш най-доброто от себе си.

- Когато преминахте в "Левски", феновете ви приеха доста резервирано. С какво освен с головете си успяхте да се превърнете в техен любимец?

- Не знам, те трябва да кажат. Освен с головете може би с играта си. Не знам точната причина. Радостен съм, че тази публика на "Левски" ме прие. Това беше най-важното за мен. Щастлив съм и им благодаря за всичко.

- След всеки свой гол се покланяте пред тях. Как се роди този жест?

- Роди се, защото това е най-великата публика. Първият път не беше обмислен ход, а плод на емоция. После стана традиция. Покланям се винаги пред тях, защото те са най-великите.

- Имате ли свой ритуал преди мач?

- Не, не правя нищо специално.

- Новият селекционер Красимир Балъков ви повика за двата предстоящи мача на националния отбор. Явяват ли се те рубикон по пътя към Евро 2020?

- Щастлив съм от повиквателната. Надявам се да се подготвим добре и да зарадваме българския народ. Да вземем максимума от точки и да се поздравим с една добра игра.

- Как ще се отрази смяната на селекционера на тима?

- Надявам се положително. Надявам се да се представим добре. На лагера ще се запознаем всички. Ще се видим, ще тренираме. Имаме шанс да вземем шест точки от тези два мача.

От "сините" заради баща си

Макар да е играл първо за големия съперник на "Левски" - ЦСКА, Станислав Костов е левскар от малък. Фен на "сините" го прави неговият баща Йордан. В интернет дори има снимка на малкия Слави с фланелка на "Левски". Тя е с номер 9 и името на идола му Георги Иванов-Гонзо. Баща му също е бивш футболист. Играл е за "Пирин" (Бл) и "Академик" (Сф). Именно той е и човекът, който го запалва по футбола. И до днес е най-големият му критик. "Всеки футболист има мечти. Аз сбъднах най-голямата - да играя в "Левски". Баща ми страшно много искаше да ме види със синия екип", сподели Костов преди време.

Седем години с Александра

Станислав Костов може да се похвали с една от най-красивите футболни половинки. Приятелката му Александра е до него повече от седем години. Тя не пропуска мач на любимия си на "Герена". Преживява с него всеки двубой. Често компания й правят и други членове на семейството на нападателя. Преди около месец се появи информация, че двамата очакват първата си рожба. Засега те не коментират дали това е така.

Реклама
Реклама
Реклама