Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7458866 www.bgdnes.bg

Обсадиха Чане

Близки на Стоян Зайков бяха евакуирани от специални части и скрити на сигурни места. В същото време заподозреният в две убийства Чане продължава да се издирва. Огромен район в Средна гора е буквално обсаден от издирвачите.

Както "България Днес" още вчера съобщи, в Костенец, Момин проход и селата в близост много хора са в паника от невъзможността на ченгетата осем дни да открият беглеца. След откриването на трупа на втората му жертва - братовчед му Валентин, роднини на Зайков, които са имали пререкания с него, и хора, които са го познавали, се притесняват дали Чане, който е изправен до стената, не си е съставил списък с хора, на които да мъсти. Тази информация бе потвърдена и от МВР, като бе разкрито, че за най-застрашени се считат седем човека. Вчера главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че на хартия списък не е намерен, а и да има, той е в заподозрения. МВР крие къде са евакуирани близките на Зайков и на убитата Милена Шишкова.

Реклама

В безпрецедентната операция по издирването на бившия затворник са включени огромен брой сили. Цялата Ихтиманска Средна гора буквално е обкръжена от всички страни. По пътищата се движат бронирани машини, барети от СОБТ проверяват къщите една по една. В небето кръжат дронове и хеликоптер. За евентуалната поява на беглеца дебнат дори снайперисти. В издирването се включи и народно опълчение. Групите са съставени от членове на ловни дружинки и доброволци. Те са водени и охранявани от тежко въоръжени полицаи. В четите има и следови кучета.

Служителите на МВР са на нокти, тъй като няма възможност да бъде евакуиран целият регион, а не изключват вероятността Чане да вземе заложници. Проблемите с временното изселване на хиляди хора са два. От една страна, е техническият, предвид настаняването им. От друга, има опасения, че при придвижване на големи маси местни жители Чане може да се скрие сред тях и да излезе от обсадата.

Криминалисти считат, че Зайков не е успял да избяга от "чувала", тъй като и преди безпрецедентната операция, която започна вчера, са контролирани ключовите места. Въпреки това са взели мерки той да не успее да избяга извън България.

"До момента няма данни издирваният за убийството в Костенец да е напуснал страната", заяви МВР шефът Младен Маринов. „Още от самото начало при убийството на жената той е обявен за общонационално издирване. Всички гранични пунктове са предупредени. Вдигнати са в готовност. До този момент нямаме данни той да е напуснал страната“, обясни Маринов.

„Работата върви в няколко посоки. Едната е операция по непосредствено издирване на евентуалния извършител и лицето, което се укрива - Зайков. Другата е по отношение на оперативно-издирвателни мероприятия, които текат, анализ на информация, работа с лица, които евентуално биха попаднали в графата застрашени“, каза още министърът. До редакционното приключване на броя Чане не беше заловен.

Реклама
Реклама
Реклама