Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7463322 www.bgdnes.bg

Торнадо кърши вековни борове

Страховита стихия в село Морава 

4 студентки във влак оцеляха по чудо 

"Торнадото трошеше вековните борове като кибритени клечки. Падаха един след друг и нищо не можеше да го спре. Изведнъж притъмня, изля се много дъжд с градушка и стана страховито".

Това разказа пред "България Днес" Георги Георгиев, кмет на великотърновското село Морава. Населеното място преживя ужасяващи минути, след като няколко природни стихии се стовариха накуп върху уплашени хора и домашни животни.

Реклама

Падналата градушка е с големината на бобено зърно и за секунда разрушава покриви на къщи в селото. Ураганният вятър бързо се превръща в торнадо, което изкоренява и събаря дървета, отнася части от домовете на хората. В суматохата никой не забелязва, че природната стихия отнася около 200 метра от разположените наблизо жп релси.

"Чудо е, че не се стигна до голяма трагедия. Влакът пътува към Свищов, когато машинистът забелязва проблема с релсите. Добре, че е само с един вагон и успява да спра навреме. Във влака е имало 4 студентки, които се разминават с най-страшното", добави мрачен нюанс към събитията Георгиев. Момичетата са извозени с автобус, като нямат наранявания.

"Много време ще ни отнеме, за да отводним и да извозим натрупаната кал. Използваме ремарке и багер, като хората масово помагат, за да стане по-бързо. Има една част от селото, която е недостъпна, защото е наводнена. Ще опитаме да стигнем до нея с трактор. За щастие там няма хора, които да бедстват. Комисия вече оценява щетите и ще приема молби от хората за обезщетения", разясни кметът. Положението в населеното място е толкова сериозно, че се налага пристигането на спасителни екипи от Велико Търново и Свищов.

Торнадото се извива точно в момент, когато в Морава местното читалище има празник. За веселото събитие се събират самодейци от 15 съседни села. Празненството е прекъснато заради стихията и безопасността на хората. "Вярвам, че ще можем да продължим с празнуването и да се върнем към нормалния си начин на живот", изрази надежда селският първенец.

Кметът се пожела повече да не се случват подобни страховити явления в повереното му село.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама