Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7463836 www.bgdnes.bg

Килърът Цветан отказва по-малка присъда

Обрат по дело за показния разстрел в Перник

11 г. и 4 месеца решетки за смъртта на Роберт Величков и закана за убийство на Сашо Печения

В затвора за 11 години и 4 месеца сам поиска да остане килърът Цветан Иванов. Той бе осъден за показния разстрел с пет куршума на перничанина Роберт Величков и за закана със смърт на приятеля му Александър Николов - Сашо Печения през 2017 г.

Реклама

Шокиращото си решение Цветан Иванов обяви по време на първото и последно заседание на Софийския апелативен съд, който се събра, за да реши дали да бъде намалена присъдата му от първа инстанция.

За убийството на Роберт Величков Цветан получи 17 години решетки от Окръжен съд - Перник, а за закана с убийство срещу Александър Николов още 3. Заради признатата вина и чистото си досие присъдата му бе намалена на 11 г. и 4 месеца затвор.

Недоволен от наказанието, единствен Цветан Иванов подава молба за преразглеждане на присъдата. Така се стигна до дело на втора инстанция - Апелативен съд - София. Изненадващо той сам реши да се откаже от документа, с който настоява присъдата му да бъде намалена и да е не повече от 10 години затвор.

"Оттеглям жалбата си срещу присъдата!", с тези думи Цветан заяви желанието си да прекрати делото пред магистратите от Апелативния съд - София.

"Това ли е окончателното ви решение", попита няколко пъти обвиняемия съдията по делото, сам изненадан от отказа на Цветан да се бори за намаляване на присъдата си.

"Не сме доволни от това решение. За кражба и подкуп дават повече, а за убийство 10 години затвор. Толкова ли струва човешкият живот? Той ще излезе от затвора и пак ще убие. От 15-годишен е проблемно дете, употребява дрога и алкохол. Син е на разведени родители. Непрекъснато се е местил. Живял е в Плевен, София, а после в Перник, където дойде да убие единственият ни син", огорчени са близките на убития Роберт Величков - Галина и Радослав.

Реклама

Цветан има 15-дневен срок да реши окончателно дали да продължи да разиграва съда и повторно да обжалва наказанието. Той трябва да подаде отново молба срещу наказанието от 11 г. 4 месеца, която да бъде разгледана на трета, последна инстанция - Върховен касационен съд, обяснява адвокат Виолета Кръстанова, която представлява близките на убития Роберт Величков пред Темида.

Във фаталната вечер Цветан Иванов се прибира пиян у дома и се скарва жестоко с майка си. Ядосан, той отново излиза навън. В местно заведение среща вуйчо си Светослав, двамата заедно влизат в местно казино и печелят 300 лева. Опиянени от печалбата, те пробват късмета си в друга игрална зала. Там обаче губят близо 2 бона. Два часа след полунощ разорените комарджии тръгват към дома си. Край денонощно заведение Цветан и Светослав се засичат с Роберт Величков и Александър Николов, които пият кафе.

"Вбесих се, защото чух някой да подсвирква зад гърба ми", твърди обвиняемият по време на разпитите в полицията.

Цветан се прибира у дома ядосан. Взима от там пистолет и с оръжието в ръка се връща до нонстопа, където все още се намират Роберт и Александър. Без да се замисля, тръгва директно към Величков и започва да стреля.

Първият куршум улучва Роберт в рамото.

"Какво правиш?!", крещи простреляният младеж, а Цветан продължава да гърми. Изстрелва общо 10 куршума, едва пет от тях улучват Роберт. Фаталната рана се оказва в корема.

Цветан продължава със своята вендета. Вуйчо му, който се намира до кафето, тръгва след Сашо Печения. Александър Николов си плюе на петите и се опитва да се спаси. Вуйчото Светослав го удря, а Цветан се доближава до него, опира дулото на пистолета към главата му и заплашва да го очисти. Не изпълнява заканата си, а хуква да бяга. Прибира се у дома с окървавени дрехи, изпива 3 диазепама и заспива. На сутринта вуйчото събужда майка му с думите "Стана непоправимото". Вместо в полицията Цветан е изпратен първо при приятел в столичния кв. "Овча купел". Домакинът обаче се притеснява, че по това време полицията започва трескаво издирване на гостенина му и го гони. Цветан отива на столичната автогара и хваща автобус към Италия, където живеят негова леля и баба му. Връща се сам седмица по-късно и се предава.

Таксито фатално закъснява

На косъм да спаси живота на 25-годишния Роберт Величков е пернишки таксиджия във фаталния 15 ноември. Това разкриват родителите на убития младеж пред "България Днес". Минути преди убиецът Цветан Иванов да се върне пред кафе "Малибу" с пистолет и да го разстреля, на място е повикано такси. Жълтата кола обаче фатално закъснява. В крайна сметка на място е извикана линейка, в която Роберт Величков издъхва. Повече от шест часа по-късно за смъртта му са уведомени неговите близки. В този момент те вече са научили трагичната новина от пернишки новинарски сайт.

Сашо Печения е леко ранен и силно уплашен. След инцидента той се изнася в чужбина. Според негови близки днес Александър Николов живее в Германия.

Реклама
Реклама
Реклама