Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7465264 www.bgdnes.bg

Ванко 1 спаси селската къща от конфискация

Проблемите с данъчните на скандалния рапър остават

Ванко 1 е спасил от конфискация селската си къща, показа проверка на "България Днес". След години дела с Комисията за отнемане на незаконно имущество скандалният рапър успява да запази поне част от миналото си богатство. Според експерти радостта на Иван Главчев, както е истинското име на певеца, може да е временна. Заради проблеми с данъчните китната къщурка на Ванко 1 в пловдивското село Ягодово е възможно все пак да се озове в ръцете на държавата.
Драмата със селската резиденция на певеца се точи повече от десетилетие. Повод е повдигнатото му през 2003 г. обвинение за склоняване към проституция на десетки млади девойки в Рим, Париж, Ница, Мадрид и Брюксел. След ареста на Главчев и баща му Петър за тях се сети и КОНПИ, която иска отнемане на натрупаното фамилно богатство. В крайна сметка рапърът е тикнат за 12 години в затвора, а 7-етажният му хотел със статуята на Исус в центъра на Пловдив, парите в банковите сметки на Главчеви и кортежът им от луксозни джипове конфискувани. Отнета е и къщата в село Ягодово на бащата на рапъра.
Опитът на КОНПИ да конфискува и съседния парцел, собственост на Ванко 1 и сина му Иван, удря на камък. Преди ареста си рапърът започва да строи там собствен палат, но съдебните проблеми осуетяват плановете му, признава кметът на Ягодово Димитър Дишев. Така масивната сграда остава на етап груб строеж.
Шанс за нейното довършване дава съдебно решение, с което магистратите отказват конфискация. След това запорът, наложен от КОНПИ, е свален в края на 2017 г. Така певецът получава нова възможност да завърши селската си резиденция. Според запознати Главчев има намерение да вложи в строежа част от хонорара си за участие в „Биг брадър“. Стига да успее да я запази и от данъчните.
Макар и победил в съда, заплахата върху имота в Ягодово остава, обясниха запознати. Причината са проблемите с данъчните на Иван Главчев.
Малко след като парцелът в село Ягодово е освободен, за Ванко 1 се сещат от НАП. Повод е стара финансова ревизия, която показва, че дължи на хазната 2685 лв. данъци. След отказа да се разплати се намесва главният публичен изпълнител на НАП - Пловдив. Със свое постановление той запорира дяловете на Главчев във фирма "Ем Джей Рекърдс". Според документа към сумата от 2685 лв. към края на 2017 г. са се натрупали и 1409 лева лихви.
Според експерти целта на запора е да се обезпечи събирането на дължимите пари. В случая фирмата на Ванко 1 няма никакво имущество, което прави невъзможно това. Това позволява на данъчните да извадят на принудителен търг останалото имущество на певеца, включително и къщата в Ягодово, обясняват експерти.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама