Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7467025 www.bgdnes.bg

Женските героини в "Игра на тронове" били засенчени от мъжките

В приключилия световноизвестен сериал "Игра на тронове" женските героини бяха хвалени за силния им характер, но те все пак бяха засенчени от мъжките екранни образи, които са обсебили три четвърти от репликите в поредицата, предава Ройтерс.

Агенцията цитира изследване на германската компания за анализ на данни Сиритай. Според изпълнителния директор на фирмата Матилда Конг мъжете в сериала са говорили три пъти повече от дамите. "Независимо от това, че жените са изобразени като силни характери и с много власт, в крайна сметка се оказва, че това, което казват, няма голямо значение," коментира Конг, предава БТА.

Реклама

"Игра на тронове" получи похвали за това, че е показала на преден план силни жени, но сериалът претърпя и критики заради излъчените сцени на бруталност и насилие над нежния пол.

Женските образи имаха една четвърт от общото разговорно време на екран в първите серии, за да паднат до 22 процента през последния сезон. Данните за репликите са били събрани от немската компания с помощта на изкуствен интелект, който идентифицира женския и мъжкия говор. Точността на система е около 85 процента. Жените все още не са достатъчно добре представени на екрана. Те са само 40 процента от говорещите екранни образи в американската праймтайм телевизия, констатира предишно изследване на университета в Сан Диего.

Агенцията припомня, че над 19 милиона зрители са гледали финалния епизод на "Игра на тронове" миналата седмица.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама