Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7467366 www.bgdnes.bg

Душмани на Цар Киро замерят с ланци в съда

Зрелищни сцени пред очите на прокурор

Експертизата за обира срещу сестрата на циганския барон баба Марийка правена на око

С размахване на ланци и подхвърлянето им към съда протече поредното заседание по делото за обира на сестрата на Цар Киро. Повод за зрелищните сцени стана оценка на бижутата, задигнати от 71-годишната баба Марийка. Според прокуратурата тяхната стойност е над 450 хил. лв., а защитата на четиримата обвиняеми обяви, че експертизата е пълен фарс. Отделно от това бабаитите отричат да са извършвали и самия грабеж през май 2017 г. Според техните адвокати случката е инсценировка от страна на Кирил Рашков. Поводът е разчистване на сметки с негови роднини около нелегалния бизнес на циганския барон.

Реклама

Според твърденията на баба Марийка грабежът е извършен в нощта на 27 срещу 28 май. Малко след полунощ маскираните Марин Петров, Александър Кочев и Александър Данев атакуват дома на старицата в садовското село Йоаким Груево, а съучастникът им Йордан Станчев, който е роднина на Рашкови, чака отпред с кола.

Влизайки в къщата, заварват в една от стаите племенника на циганската аристократка. Младият мъж за секунди е пребит и завързан, а бабаитите атакуват стаята на баба Марийка. Сестрата на Цар Киро също отнася няколко юмрука. След това нападателите започват да я мъчат с електрошокова палка, за да каже къде са златните й накити. След отказа на бабата да говори претърсват къщата и откриват кутия от бонбони, натъпкана с пръстени, ланци и брошки. Ден след обира плячката е продадена в заложна къща. Малко след това четиримата обирджии са заловени, но повечето от накитите така и не са открити.

След скоростно разследване делото влезе в съда, но повече от година така и не може да завърши. За сметка на това всяко от заседанията е белязано от екшън сцени. Редовно роднини на Цар Киро и обвиняемите си разменят клетви, обвинения в лъжа и дори юмруци.

Забавните сцени не подминаха и последното заседание. На него като свидетел бе призована експертката, оценила златните накити, които баба Марийка твърди, че са откраднати. Според вещото лице тяхната стойност е 457 352 лева. Оказа се, че жената не ги е виждала на живо, а ги е оценявала по свидетелски показания, сравнявайки ги с пазарната цена на подобни бижута на масовия пазар. Пред съда вещото лице поясни, че освен по устно описание тя е оценявала бижутата и по снимки на подобни на тях. Така без проблеми успява дори да прецени големината на скъпоценните камъни, теглото на самите накити и дори дали са направени от бяло или жълто злато. Твърденията й очаквано предизвикаха остра съпротива на защитниците на четиримата "обирджии".

Докато адвокатите обясняваха, че подобно заключение е доста съмнително, единият от подсъдимите – 48-годишният Марин Петров, скочи и размаха златния си синджир с думите: "Искам да направим експеримент. Да ми каже колко тежи този синджир". Ядосаният мъж пробва да замери с бижуто експертката, но останалите присъстващи го спряха.

След като съдийката му обясни, че исканата от него експертиза няма как да стане в залата, Петров и адвокатът му й дадоха снимка на златен синджир с кръст и гривна.

"Искам да ми направи експертиза колко струва този синджир с кръста и тази гривна, златната", отново настоя Петров. След съвещание обаче съдебният състав отказа да допусне подобна оценка.

Реклама
Реклама
Реклама