Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7470015 www.bgdnes.bg

Откриха машина на времето срещу топавтоджамбази

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал

Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал. Куриозният гаф е само част от редицата нарушения, заради които преди дни съдия Вилислава Ангелова връща обвинителния акт срещу мегагрупата на прокуратурата, научи "България Днес".

На подсъдимата скамейка са изправени Ярослав Димитров-Яро, Димитър Димитров, Светослав Петков-Лъвицата, Георги Воденичаров-Кико, Даниел Стоянов, Веселин Георгиев и Георги Георгиев-Бакалина. Те са изправени пред Темида 12 г. след ударите, за които са погнати. Според държавното обвинение Бакалина е бил тарторът на престъпната седморка, а останалите са задигали коли, за да искат откупи от собствениците им.

Реклама

Цели 7 неточности пращат делото на поправителен. Най-скандалната от тях е разпитът на Кико. На 5 декември 2011 г. разследващите го викат, за да го привлекат окончателно като обвиняем. "Непосредствено след привличането е проведен разпит на обвиняемото лице, който обаче предхожда предявяването, а именно започнал е в 12,05 ч. и завършва в 11,15 ч., като са объркани и часът на започване и приключване на разпита, като приключването предхожда по време започването", констатират магистратите. Остава неясно защо за 8 години този гаф не е видян и поправен, вайкат се запознати с делото. Те се шегуват, че прокуратурата вероятно е открила начин да кара времето да тече наобратно.

Правилата са нарушени и при разпита на Димитър Димитров. На него са му повдигнати обвинения на 27 ноември 2011 г., а разпитът му е проведен точно месец по-късно. "Това противоречи на разпоредбата в НПК за незабавно провеждане на разпита", смятат магистратите. Още по-тежко е положението при Веселин Георгиев, който изобщо не е разпитан. На него са му показани обвиненията на 29 ноември 2011 г., но разпит не му е провеждан, както се изисква по закон.

Спецсъдът се съгласява с тезата на защитата, че обвинителният акт е внесен от некомпетентен орган. Адвокати обясняват, че по закон това трябва да е спецпрокуратурата, но продължава порочната практика обвинителният акт да се внася от друга прокуратура, която е работила по разследването. Затова дори се командироват прокурори, които да участват в съдебните заседания, коментират юристи.

Оказва се, че спряганите като едни от най-печените автоапаши у нас са обвинени като организирана престъпна група, макар кражбите да са ставали, преди понятието да бъде въведено в нормативната уредба през 2009 г. Периодът, за който са обвинени, е юли 2004 - май 2007 г.

Освен това нямало конкретни факти какви престъпни действия са извършвали ръководителят на бандата и подопечните му. Разминаване съдът открива и при описанието на номерата на задигнатите според обвинението автомобили "Ауди" и "Мерцедес" в обвинителния акт.

Според разследващите членовете на групата си съдействали с други автокрадци. За плячкосаните коли са използвани кодови думи, подобно на героите от "Бързи и яростни". Вместо женски имена като във филма за автомобилите са измисляни специални пароли. "Маргелица" значело "Мерцедес", "Олимпиада" - "Ауди", а "Пастет" - "Фолксваген Пасат". При удар се съобщавало с "1 на 0".

Реклама

Яро, Кико и Лъвицата не са популярни по това време, но стават известни в последните години покрай напразните усилия на ченгетата да ги заковат. Кико е с няколко присъди, но се води реабилитиран. Затова съдът го пусна под гаранция за откраднат джип през септември м.г. Тогава се издирваше и Лъвицата, който се предаде сам след месец. Магистратите го пуснаха срещу 3 бона гаранция. Двамата признават, че са приятели от деца и всяка седмица ритат футбол заедно. С това Лъвицата обяснява свое ДНК, открито в колата на Кико. "Пореден паpадокc - по това дело ме обвиняват, че съм крал кола с другите, при условие че по същото време съм под домашен арест, за който не е установено да съм го нарушавал. Кико и останалите са ми приятели и идваха да ми носят вкъщи кафе и сокове. Всички дела срещу мен са нелепост след нелепост", коментира пред вестника Лъвицата.

Решението за връщането на делото не е окончателно и по всяка вероятност ще бъде протестирано от прокуратурата, която ще се опита да закове кримигероите.

Само един зад решетките

Въпреки че са сочени като изпечени рецидивисти, от цялата група само един виси зад решетките в последната година. Яро се споразумя за една година затвор за откраднато фирмено "Ауди А6" от паркинг в столичния жк "Дружба". Последно кримигероят бе задържан в Петрич в края на м.г. при рутинна проверка. Той показал чужда лична карта, но ченгетата го разпознали. Оказало се, че срещу Яро се водят 12 дела, имал 8-годишна неизлежана присъда у нас и 10-месечно наказание в Словения, където опитал да вкара крадена кола.

През 2015 г. Яро ядоса Бойко Борисов, тъй като бе заснет да разбива кола, докато е под домашен арест. Премиерът обсъди случая на джамбазина на заседание на Министерския съвет и се възмути, че на крадци се определят по-леки мерки и се налага полицията да ги пази.

Реклама
Реклама
Реклама