Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/7478054 www.bgdnes.bg

Познавате ли синия враг на детските очи? advertorial icon

„Остави го този телефон, ще си развалиш очите“ – със сигурност или сме чували тази реплика, или сме я изричали. Не е новина, че дигиталните устройства увреждат очите в дългосрочен план. Но как по-точно се случва това и кой е виновникът? Проблемът е така наречената високоенергийна синя светлина. Всички знаем за UV лъчите, какво причиняват те и как да се предпазим от тях. Доста по-малко хора са запознати с последиците от прекомерно излагане на синя светлина.

Тя се излъчва от множество източници – не само от слънцето, но и от монитори, дисплеи и екрани на електронни устройства, както и от изкуствено осветление на закрито (особено от компактните флуоресцентни и LED лампи). По тази причина, в сравнение с ултравиолетовата светлина, дневната експозиция на високоенергийна синя светлина е значително по-висока – както на открито, така и на закрито.

Друг сериозен фактор е дълбочината, на която синята светлина прониква в окото.

Докато UV лъчите се абсорбират в роговицата и кристалната леща, синята светлина достига чак до ретината в задната част на окото и постепенно уврежда централната й част – макулата. Протича процес, познат под името „макулна дегенерация“ – увреждане на макулата заради фотооксидация в пигментния слой на ретината – това означава, че нормалната функция на клетката по унищожаване на ненужни и повредени протеини е нарушена. Макулата е отговорна за централното зрение, зрителната острота и доброто виждане в детайли. Нейното увреждане е необратим процес и на практика означава постепенна загуба на централно зрение.

Съвсем доскоро макулната дегенерация се свързваше само с хората в напреднала възраст. Днес възрастовата граница на застрашените рязко се снижава, а причината за това специалистите откриват в прекомерното излагане на високоенергийна синя светлина.

Важно е да се знае, че веднъж настъпилите увреждания на макулата не подлежат на лечение и единственото, на което можем да се надяваме, е забавяне на прогреса на заболяването.

На българския пазар има добър избор от хранителни добавки, с които да подпомогнем здравето на очите. Те съдържат така наречените макуларни каротеноиди – лутеин и зеаксантин, те са единствените каротеноиди, които се отлагат в макулата, действат като защитен филтър срещу синята светлина и така поддържат нормалното зрение.

До момента обаче нямаше продукт, насочен към нуждите на най-ниския възрастов сегмент, който е все по-сериозен потребител на мобилни дигитални устройства.

Специализираната формула на Визикод Сироп за очи е предназначена за деца над 3-годишна възраст и е в течен вид и с приятен вкус. Съотношението на лутеин и зеаксантин е същото като в естествените хранителни източници, а технологията OmniBead™ гарантира тяхната стабилност и пълноценното им усвояване. Предлага се и Визикод Очи за възрастни и деца над 12 години – добавката е под формата на сашета с разтворим прах, който съдържа оптималните количества лутеин и зеаксантин, обогатени с витамини А, С, Е и екстракт от черна боровинка.

Може да намерите Визикод в аптечната мрежа или в онлайн магазина на www.bionat.bg

Реклама
Реклама
Реклама