Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7493240 www.bgdnes.bg

На Острова сменят закони заради убития българин

Джеймс Гелинг с 40 присъди на 23 години

Килърът е един от най-големите рецидивисти във Великобритания

Във Великобритания започва широка обществена дискусия заради убийството на българина Венцислав Маргинов. Издигат се гласове за промяна на законите в страната, защото обвиненият за кървавото престъпление след финала на Шампионската лига, 31- годишният Джеймс Гелинг, се оказва един от най-големите рецидивисти на Острова. Въпреки това е бил на свобода, за да убие Венцислав и да рани сина му заради пристрастия към футболния "Ливърпул".

Новинарският сайт от Саутпорт, където стана престъплението, OTSNews, следи всичко около касапницата. Именно той съобщава, че след зверството започва полемика за промени в законите.

Реклама

"Правната система на Обединеното кралство излага на риск обществото", пише сайтът от Саутпорт.

Напомня се, че още през 2011 г. е било съобщено, че Гелинг към онзи момент е на 23 години, има 40 присъди за 73 извършени престъпления, но всеки път се отървава със смешно малки присъди. Тогава депутатът от Саутпорт Джон Пю дори коментирал, че Гелинг смята десетките си присъди по-скоро като повод за гордост, а не като наказания. Още тогава той призовава за по-строги наказания на рецидивистите.

"Сега един човек умря. Ясно е, че дълбоко дефектната правна система на Обединеното кралство поставя обществото в риск, като оставя подобни опасни хора на улиците", коментира OTSNews.

Преди 8 години многотиражният вестник "Дейли мейл" повдига въпроса какво прави на свобода Джеймс Гелинг от Саутпорт. Изданието коментира, че младежът има 40 присъди за грабежи, кражби с взлом, нападения, опасно каране на мотор, укриване от властите, притежаване на опасно куче, нарушаване на гаранция и други. Гелинг има едно от най-лошите криминални досиета във Великобритания. При едно от явяванията си пред Темида магистратът Денис Кларк от Кралския съд в Ливърпул го определя като "трън сред приличното общество на Саутпорт". Скандалът тогава се разгаря, защото Гелинг получава 12 седмици решетки заради нападение над бившата си приятелка. Той избухва, защото съдът му забранява да вижда 17-месечната им дъщеря Изабела. Инспекторът Тони Джоунс, отговарящ за Саутпорт, казва: "Всичко, което можем да направим, е да реагираме и да го изпратим пред съда - останалото зависи от него". Оказва се, че Джеймс има братя и сестри и в Саутпорт младежите били известни с постоянните си подвизи около ръба на закона.

Тогава депутати призовават да се сложи край на ниските присъди за рецидивисти, или както ги наричат, хора, облагодетелствани от "въртящите се врати" - които постоянно влизат и излизат от съда. Полемиката през 2011-а се развива две години, след като Лондон помилва ултраса на "Ливърпул" Майкъл Шийлдс, който бе екстрадиран в родината си от България. Шийлдс бе осъден у нас заради опита за убийство на бармана Мартин Георгиев в Слънчев бряг. Законовите промени не се случват и до днес.

Бедите около семейството на убития Маргинов не отминават. Както съобщихме, ден след окървавения финал на Шампионската лига, бащата на Венцислав, който живее в село до Сандански, пострадал тежко, докато цепи дърва. Парче изхвърчало и му разбило черепа. Вчера пострадалият претърпя много тежка операция в столична болница. Лекарите считат, че интервенцията е била успешна, но все още възрастният мъж е в тежко състояние.

Реклама
Реклама
Реклама