Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7495758 www.bgdnes.bg

$180 млн. търси у нас австралийски съд

През юли тръгва процесът за фалита на огромна минна компания

Възкресителят на динозаврите и най-богатата българка дават показания

Мащабен съдебен процес за фалита на една от най-големите минни компании тече в Австралия. Делото се върти основно около български следи и изчезването на 180 милиона долара в нашата страна, установи проверка на "България Днес".

Разследването започва през 2016 година, когато в Страната на кенгурата банкрут обявява една от най-големите фабрики за преработка на руда "Куинсланд Никел". Тя е свързвана с уважавания местен политик и приказно богат бизнесмен Клайв Палмър, а изпълнителен директор е неговият племенник Клайв Менсинк. Към онзи момент компанията дава 800 работни места, голяма част от тружениците са аборигени. Внезапно обаче мината обявява банкрут, като оставя задължения за около 300 млн. долара. Компанията е край градчето Ябулу, разположено в Златния бряг на Коралово море, и причинява истински срив в района. Милиони са задълженията към служителите, които не си получават заплатите.

Реклама

Случаят се поема от Федералния съд в Бризбейн, столица на североизточния щат Куинсланд. От миналата година вече се водят няколко дела, но основното се очаква да тръгне през юли. Бомбата хвърля съпругата на Клайв Палмър, която на едно от заседанията заявява пред съда в Бризбейн, че е одобрила прехвърлянето на 130 милиона швейцарски франка (180 млн. австралийски долара) към българска компания Palmer Investments. 20 години по-младата от Клайв Анна Палмър казва, че е забравила да попита мъжа си какво е станало с тези пари, но знаела, че те са били за "диверсификация на активи". Родната фирма е регистрирана на столичната улица "Позитано" и е еднолична собственост на Клайв Палмър. Обявеният стартов капитал е 2000 лв., показа наша проверка. Връзката с България съвсем не е случайна. Красавицата Анна Палмър всъщност е родена у нас и живее тук до 18-ата си година под името Анна Александрова. Заминава за Австралия през 1993 г., за да се ожени за сънародника ни Андрю Топалов, с когото се запознава при едното от връщанията му в родината. Андрю моли за сватбата приятеля си Клайв Палмър да играе ролята на баща на булката. По-късно Андрю умира, също и съпругата на Клайв - Сюзън. И двамата са покосени от скоротечен рак. След време между Клайв и Анна пламва любов, оженват се и така нашенката открива австралийската мечта - днес Анна Палмър е считана за най-богатата българка на планетата.

Освен че съдът в Бризбейн ще трябва да установи каква е съдбата на 180-те милиона, в делата се прокрадва и друга българска следа. Две години Клайв Менсинк е търсен от властите, за да даде показания. По-късно е открит и застава пред съда. На въпроси на адвоката на ликвидатора Робърт Нюлиндс Палмър казал, че е знаел къде е Менсинк и дори вечерял с него в България. У нас му съобщил, че е издирван от следователи във връзка с банкрута на "Куинсланд Никел".

Самият Клайв Палмър е категоричен, че няма нищо общо с фалита и че е жертва на лов на политически вещици, защото е опозиционер на двете основни партии в Австралия. Въпреки това милиони от личното му богатство са запорирани.

Три години преди банкрута Клайв Палмър прави нещо, което впечатлява цяла Австралия. Раздава бонуси на служителите си в минната компания за 10 млн. долара. Подаръците са 55 мерцедеса и 700 екскурзии в чужбина.

Палмър влиза в политиката през 2013 година, когато полага основите на свой проект - Обединена партия на Палмър (ОПП). Само няколко месеца по-късно, без никой социолог да очаква, ОПП успява да спечели две места в сената на Куинсленд. Подкрепен е от хиляди разочаровани от лейбъристите австралийци.

Самият Клайв Палмър е юрист, но натрупва богатството си като брокер на недвижими имоти и строителен предприемач. После влага капиталите си в минния сектор. Днес има бентлита, ферари, ролс-ройс. Известен е като изключителен ексцентрик. Малко преди да скочи в политиката, взривява световните медии с идеята си да изгради точно копие на потъналия лайнер "Титаник". По-късно той споделя, че вече 40 000 души са направили резервации за пътуванията между Англия и САЩ през Северния Атлантик.

Реклама

Преди това пък обявява, че ще прави истински Джурасик парк. За целта преговаря със световноизвестни генетици, от които иска да се възкресят динозаври по останалата от тях ДНК. След като получи уклончиви отговори, Палмър се задоволява да направи най-голямото изложение на модели на праисторически чудовища в естествен ръст.

Никелът идва от две находища

Австралийският щат Куинсланд е с територия около 16 пъти по-голяма от България и 5 пъти повече от Великобритания. В същото време има население едва около 5 млн. души, голяма част от които аборигени. Половината живеят в столицата Бризбейн.

Никелът за преработвателната промишленост идва от големи находища край град Калгурли и открития от холандците залив Карпентерия.

Реклама
Реклама
Реклама