Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7498749 www.bgdnes.bg

176 хил. лв. взема оправдан шеф на "Топлофикация"

Делото за вреди е на финалната права

10 години Емил Антонов не могъл да си намери адекватна работа и срещал само подигравки

Бившият шеф в столичната "Топлофикация" Емил Антонов, който 10 години беше разследван и подсъдим за присвояване на милиони от дружеството, но делото срещу него накрая беше прекратено, сега е на път да осъди окончателно прокуратурата да му изплати обезщетения за над 176 000 лева.

Реклама

Емил Антонов завел дело срещу прокуратурата по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Софийският апелативен съд (САС) му присъди обезщетения от 40 000 лева за преживените страдания през годините. Към тях се прибавят още над 136 000 лева за пропуснати ползи от неполучени заплати, съобщава сайтът "Лекс".

Според юристи най-вероятно искът му ще бъде уважен и от върховните магистрати. Делата по ЗОДОВ са естествено продължение на завършилите с оправдателни присъди наказателни процеси, а когато са били и публични, а обвиненията са били свързани с работата на подсъдимите, налаганите след това обезщетения са много по-големи. По-трудно доказуеми обаче са понесените имуществени вреди и в случая с Антонов впечатление прави именно крупното обезщетение за тях.

Съдебният състав е мотивирал обстойно решението си, с което уважават напълно тази част от иска на Антонов. От него става ясно, че освен обичайните страдания, които едно публично дело носи на всеки подсъдим, още повече, ако не е извършил престъпление, Емил Антонов е бил обект на подигравки от страна на евентуални работодатели. В продължение на 10 години той е опитвал, но не е успявал да си намери работа по специалността. Съдът приема, че Антонов е бил обречен да се изхранва с по-нискоквалифицирана работа и единствената причина за това е публичният съдебен процес срещу него.

Бившият шеф в столичната "Топлофикация" беше арестуван през декември 2006 г., няколко месеца след задържането на Валентин Димитров, с което започна сагата, неприключила и до днес.

"Той ни каза, че го викат за свидетел и след това се появи по новините с белезници", спомня си синът на Антонов пред съда. Тогава прокуратурата му повдигна обвинение за съучастие в присвояването на пари от дружеството. Антонов остана в ареста половин година. Още след задържането му е бил прекратен и трудовият му договор с "Топлофикация" поради невъзможност да го изпълнява.

Първият обвинителен акт по делото беше внесен в градския съд през 2008 г., а на следващата година Антонов беше оправдан. Три години по-късно оправдателната му присъда беше потвърдена и на втора инстанция. След това Върховният касационен съд (ВКС) върна делото, защото не беше съгласен с оправдателните присъди на част от останалите подсъдими начело с Валентин Димитров. След дълги години на размотаване между прокуратурата и съдебните инстанции в крайна сметка сагата на Антонов приключи с прекратяване на делото срещу него през май 2016 г., точно 9 години, 11 месеца и 18 дни след ареста му.

Реклама
Реклама
Реклама