Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/7501280 www.bgdnes.bg

Тайните на Надал

Преди няколко дни Рафаел Надал затвърди статута си на крал на клея и легенда в тениса. Испанецът спечели за рекордния 12-и път "Ролан Гарос" и стана първият играч в историята на професионалния тенис с 12 титли от един турнир от Големия шлем.

Надал се появи в професионалния спорт малко преди да навърши 16 години. Още тогава тенисисти и специалисти бяха изумени, че някой, който е толкова млад, може да изглежда толкова силен. В следващите години дори Джон Макенроу и Борис Бекер използваха термини като "чудовище" и "животно", описвайки го. Това не бяха думи, целящи унижение и подигравка, а израз на възхищение.

Реклама

И в момента, дори на 33 години, Надал продължава да е синоним на сила и мощ. Испанецът е надарен с невероятна сила. Генетически погледнато, това не е изненада. Един от неговите чичовци е Мигел Анхел Надал, известен още като "Звяра от "Барселона". Бившият футболист беше част от дрийм тийма на "каталунците" начело с Йохан Кройф. Репутацията му се градеше на невероятните физически данни, с които разполагаше.

Всъщност футболът е другата голяма страст на Надал. Като малък той тренира и него освен тениса. В един момент малкият Рафа е толкова ангажиран с двата спорта, че от това започват да страдат резултатите в тях и оценките в училище.

Тогава се намесва баща му Себастиан. Той кара момчето да избере един от спортовете и да се съсредоточи изцяло върху него. Рафа се спира на тениса и влага цялата си сила и енергия в него. Под ръководството на чичо си Тони той развива впечатляващи умения за игра. Те са базирани на бързото придвижване по корта, съчетано с майсторски удари с лявата ръка.

Интересно е, че Рафаел прави всички основни действия в живота - писане, държане на приборите за хранене и т.н. - с дясната ръка. Само тенис играе с лява.

Не по-малко за успехите на Матадора от Майорка важна е и диетата. Основната част от менюто на Надал е поемането на въглехидрати под формата на паста (спагети) заедно с пресни зеленчуци. Рафаел е известен като любител на рибата, която е основен източник на протеини. Разрешени са му изкушения като шоколади, солени бисквити и специалния сладкиш на баба му. Никога не пие чай или кафе. Не му е позволено да яде месо в деня преди мача. Бананите най-често присъстват на трапезата му. Не вярва в хранителните добавки.

Преди година в. "Марка" разкри още една от тайните на Рафаел Надал. Той пие морска вода, за да избегне дехидратация и да се възстанови бързо при горещи или влажни условия!

Реклама

Топлината и влажността предизвикват замайване и спазми в допълнение към загубата на течности и хранителни вещества. Веществата в морската вода помагат на испанския шампион да преодолее това. Лабораторията в Аликанте е създала чрез микрофилтриране и пречистване на морската вода продукт, който запазва 78 минерала, от които тялото се нуждае. Той има 100% незабавна ефективност. В допълнение редовната консумация подобрява физическата работоспособност, повишава концентрацията и подобрява вътреклетъчната рехидратация.

Реди бутилки

Рафаел Надал е известен с многото си ритуали преди и по време на мач. Два от най-ярките са прословутото му подреждане на бутилките с течности на точно определени места, които само той знае, и наместването на бельото преди изпълнение на сервис. Без да броим попипването на носа и ушите.

"Манията с наместването на бутилките може и да я преодолея... но това с бельото - невъзможно", отговаря често през смях Рафа.

Има и други навици, които остават скрити за публиката. Преди да излезе на корта за даден мач, винаги си взима студен душ и слуша музика.

Интересна е и философията по отношениe на травмите, която Рафа е възприел от чичо си Тони. Тя гласи: "Ако усещаш болка, или се отказвай от мача, или се приготви да страдаш и да продължиш играта."

Специални стелки

През цялата си кариера Рафаел Надал е измъчван от травми. Не са малко специалистите, които смятат, че той щеше да има повече от 18 трофея от Големия шлем, ако не бяха контузиите.

Една от най-упоритите от тях е в стъпалото му. Тя го измъчва още от 19-годишен.

"Много пъти съм плакал, особено у дома, когато виждам, че не мога да играя и болката не отшумява", откровен е испанецът. Проблемът е решен благодарение на специални стелки. Те обаче са причина за поява на проблеми в колената. Болките там са постоянен спътник на Надал от юношеските му години. Справя се с тях чрез специално лечение. На Рафа му инфилтрират плазма, обогатена с фактори на растежа - PRGF.

Техниката се състои в изтегляне на малка мостра от неговата кръв. Тя се поставя в стерилен съд и се добавя малка доза антикоагулант. Въпросната проба се "центрофугира" с помощта на дигитален екип точно 8 минути. По време на този процес се разделят клетките - хематокрит, левкоцит и плакети. От плакетата се изтегля желатинообразна плазма, която съдържа висок процент от факторите на растежа. Въпросната плазма се връща в тялото на пациента.

Предстои сватба

Рафаел Надал скоро ще премине в отбора на женените. Тенисистът и дългогодишната му приятелка Мария Франсиска Перейо ще станат семейство. Датата на сватбата остава забулена в тайна, което доведе до редица слухове.

Според един от тях церемонията ще е в близките дни. Според друг тържеството ще е през септември - след US Open.

Ясно е едно - сватбата ще е в родната Майорка.

Скромната Мария не обича да попада сред медийното внимание. И въпреки това тя придружава Рафаел по време на турнирите. Неизменно до нея са майката и сестрата на Надал. Всички те са най-важните жени в живота на Матадора.

Реклама
Реклама
Реклама