Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7501879 www.bgdnes.bg

Стамена Дацева грабна "Златен Ас"

Младите поети най-после намериха място, където да се изявяват

Стамена Дацева е голямата победителка в Първия национален конкурс за млади поети, организиран от вестник "България Днес", Софийския университет "Св. Климент Охридски" и академия "Поетическо изкуство. Нейни подгласници станаха Петър Гаргов и Боряна Богданова. Те бяха избрани от безпристрастното жури, работило на обществени начала, включващо поетите Николай Дойнов и Цанко Лалев.

Реклама

Церемонията по награждаването се проведе в театралната зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в понеделник.

"Това, което осъществява вестник "България Днес", е нещо уникално! Вкус и почит към духовността, която ние всички сме длъжни не само да удостояваме с уважение, но и да се борим да развиваме", заяви ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, който връчи първата награда на младата поетеса Стамена Дацева, както и специално изработената за конкурса статуетка от скулптора Венелин Петков.

"Това е едно прекрасно начало, което, надявам се, ще постави основите на една традиция, с която да запълним празните столове, които виждам пред мен", изрази се метафорично поетът и председател на Асоциацията на софийските писатели Захари Иванов. Той връчи втора награда на младия поет Петър Гаргов.

"Младостта е поезия. И като всяка такава тя дава живот, но и иска своята храна, за да го осъществи. Хранете се с литература, с чувства, с любов, с огорчения, с всичко, за да могат все повече хора да четат и съпреживяват и да израстват духовно през словото", сподели Николай Дойнов, който даде другото второ отличие от името на фондация "Димитър Ценов" - Свищов. Поетът, чиито стихове са превеждани на десетки европейски езици, награди Богдана Богданова.

Огромна подкрепа за провеждането на конкурса оказа и дружество "Геотехмин", без което можеше и да не се стигне до финалната права.

Сред останалите отличени млади поети са Светослав Кръстев, Владимир Мастиков, Мария Георгиева, Станимира Георгиева, Лияна Иванова, Елеонора Желязкова, Гергана Стоянова, Ванина Григорова и Пламена Живкова.

Реклама

Неколкостотин стихотворения намериха място на страниците на "България Днес" по време на конкурса, който протече от 24 май 2018-а до 24 май т.г. Трибуната, предоставена от медията, се оказа една от най-големите и използвани досега.

Надеждата, вярата в собствените сили и мотивацията да подобряваш непрестанно уменията си, които ти дава един подобен конкурс, са огромни, споделят наградените. Главният редактор Николай Пенчев обеща, че от 15 септември ще стартира и вторият полет на "Златния ас", който да вдъхнови повече таланти на поетическото изкуство.

Първи конкурс за млади поети “Златен Ас”

Реклама
Реклама
Реклама