Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7502137 www.bgdnes.bg

Злата учителка се размеква пред съда

Бившата даскалица е обвинена за смъртта на мъжа си

Уважаваният нефтохимик инж. Миразчийски е мъчително уморен, а трупът му - изхвърлен в контейнер

Сълзи в очите на обвинената за смъртта на бившия си мъж Веселина Гинева, станала известна с прякора "злата учителка", видяха присъствали на процеса срещу нея в Бургаския окръжен съд вчера, научи "България Днес".

Реклама

Според прокуратурата Гинева уморила по особено мъчителен начин уважавания 83-годишен инженер от "Нефтохим" Димитър Миразчиев. Изхвърлила трупа му в контейнер край Колежа по туризъм в Бургас. След това в продължение на две години прибирала високата му пенсия. Пред познати 61-годишната бивша учителка лансирала версията, че бившият й мъж е в старчески дом, докато тялото му стояло в кофата за боклук.

Според източниците ни, които следят развоя на делото, за първи път, откакто то е започнало преди повече от година, подсъдимата проявила момент на слабост. По думите им всеки път оперената госпожа запазвала каменно изражение на лицето си, което не трепвало дори при описанията за жестоката смърт на бившия й мъж. При едно от предишните си появявания в съдебната палата Веселина дори се бе маскирала с перука, за да не бъде разпозната.

На вчерашното заседание Гинева обаче не издържала и очите й се навлажнили. Тя била на ръба да пусне сълзи, докато показания пред магистратите давал един от свидетелите. Той е бил ангажиран с грижи за болния и възрастен Димитър Миразчиев. Двамата се запознали малко повече от месец преди свидетелят да започне да помага на Миразчиев. Самият бивш инженер пожелал да се довери на познатия си, като за това му дал нотариално заверено пълномощно. В обясненията си пред съда свидетелят разказал, че по тялото на възрастния мъж имало следи и рана от падане. Точно по време на разказа на болногледача подсъдимата Гинева се размекнала и аха-аха да се разплаче, но успяла да се сдържи, разкриват очевидци на "трогателната" сцена. Ангажиментът на приятеля към болния пенсионер приключил само за месец, тъй като пристигнала дъщерята на Миразчиев и отнела пълномощното.

Показания пред съда дадоха и други двама свидетели, които са присъствали на откриването на мумифицирания труп на жертвата в контейнера. Според прокуратурата именно Веселина Гинева е напъхала тялото на бившия си мъж в кофата за боклук и го е зарязала край Колежа по туризъм в Бургас, където е намерен след около две години. През това време тя е прибрала пенсията на уморения от бой, глад и изтезания клетник. Така Гинева сложила ръка на общо 21 140 лв. Много изненадващо тя възстановила щетата на Националния осигурителен институт, след като била пусната под парична гаранция преди време, припомнят си наблюдатели на процеса.

Днес предстои съдът да изслуша вещи лица, които са изготвили назначените по случая експертизи. В случай че те бъдат приети и няма искания за допълнителни следствени действия от страните, делото ще се окаже на финалната права. Самата Веселина Гинева на този етап отказва всякакви коментари по случая. Тя все още не е дала обяснения пред съда.

На този етап дори опитни юристи не се наемат да правят прогнози дали педагожката ще бъде осъдена, макар че събраните доказателства насочват към версията на прокуратурата, че тя умишлено е умъртвила бившия си мъж. Престъплението е извършено с користна цел в периода от началото на май 2013 г. до август 2014 г. и по особено мъчителен начин начин за жертвата в безпомощно състояние. Ако бъде призната за виновна, бившата даскалица може да отнесе присъда от най-малко 20 години затвор.

Реклама

Държан гладен в плен

Инженер Димитър Миразчиев е бил държан под ключ, като пленник, без храна и вода, свидетелстват комшии. Няколко пъти той търсил помощ от съседите с бележки. В тях пишел, че Веселина не го пуска навън и не му дава да яде. Немощният пенсионер хвърлял листчетата през прозореца, но те падали пред блока и Веселина ги прибирала.

"Той обещал да не вика и я молел да не заковава прозорците, за да влиза чист въздух, но тя нарочно го направила", твърди запознати с доказателствата около жестоката смърт на нефтохимика. Издевателствата на Димитър Миразчиев продължили, докато той издъхнал, установили разследващите.

Реклама
Реклама
Реклама