Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/7503491 www.bgdnes.bg

Легендата на "Сливен" Николай Арабов-Майстора: Балъков да тропне по масата

Николай Арабов-Майстора е най-голямата легенда на "Сливен", където играе от 1971 до 1987, както и сезона 1992/93. Рекордьор за отбора от Сливен с 345 изиграни мача. Има 42 мача за "А" националния отбор (1976-1986). Участва на СП-1986 в Мексико (в 3 мача). Заслужил майстор на спорта от 1984 г.

Отличава се с безкомпромисна и хладнокръвна игра в защита и добро взаимодействие със съотборниците си.

Реклама

След края на кариерата си работи като треньор в България и Албания.

- Г-н Арабов, гневен сте след двете поредни загуби на националния отбор, защо?

- Тези футболисти не знаят как да водят топката, пък играят в националния отбор на България. Как може една малка държава, която е държава от 10 години, да ни бие насред София!

Те играли ли са срещу Мишел Платини, Джанлука Виали, Зико и големите световни звезди, срещу които съм излизал аз? А след мачовете те идваха да ме поздравят. Уважаваха ме, защото в световен мащаб бях голям либеро, пазех съперниците.

- Защо според вас се стигна до този резил?

- Защото тия, младите, са научени да играят 4-5 мача. След това не ги търси изобщо. Има такива, дето не са се доказали изобщо, а стават национали. Какъв е тоя защитник Димитров, дето не може да посрещне топката. Не е и само той.

Но, виж, в средата на терена Костадинов игра добре и ми направи впечатление.

- Смятате ли, че вина има и селекционерът, който подбира състава?

Реклама

- Разбира се! Защо ги взима? Това не са доказани футболисти. Моите уважения към Красимир Балъков, който е голямо име в европейския и световния футбол.

- Не мислите ли, че треньорската смяна не бе навременна, все пак върви квалификационния цикъл?

- Мисля, че ако още два мача бъдат загубени и Краси ще се прости с националния отбор. Още повече защо викат Николай Михайлов? Той не може да командва защитата и има пряка вина за головете.

- На световното в Мексико през 1986 г. играхте заедно с баща му Борислав...

- Докато Боби е във футболния съюз нещата ще затъват все повече. Като вратар бе добър, умееше да командва защитата. Заедно сме изиграли около 40 мача за националния отбор и сме се разбирали на терена, а и извън него. Познавам се и с Бисер Михайлов, голям вратар и добър човек.

- В криза ли е националният ни отбор и какъв е изходът?

- Криза, да, и то голяма. Който е треньор трябва да знае кой футболист ще му върши работа, а не ментета да играят.

- Казвате "ментета", но в българския футбол имаме ли качествени играчи, готови за големи битки?

- Имаме! Един Тодор Неделев например. Попов също. Правя им евала. Ами вратарят Пламен Илиев? Къде е, защо е забит на пейката? Той е много добър вратар, защо го елиминират?!

- Много се коментира, че чужденците пречат на развитието на българските футболисти, как виждате нещата?

- Именно така е. Виждате, че в шампиона ни "Лудогорец" има само трима българи. Какво ще допринесат за националния отбор с това? Да вземат двама-трима чужденци в отборите, какво събират футболисти от всякъде.

- Според европейските закони гражданите на държавите от ЕС не са чужденци все пак.

- Да, но взимат някакви от Белгия например, но те са си африканци с европейски паспорти. Каква полза има българският футбол от тях?

- Какъв съвет бихте дали на Краси Балъков в сегашната ситуация?

- Бих го посъветвал да тропне по масата. Да поиска спокойствие да работи и мисля, че националният отбор ще се оправи. Да не допуска да му се месят.

- Коментира се от години, че трябва да се направи национална стратегия за развитието на футбола още от децата. Лотар Матеус беше голям радетел на идеята, би ли се получило и трябва ли Балъков да опита да приложи това?

- Първо Матеус е един слаб треньор, колкото и добър футболист да беше.

Това нещо го имаше по време на комунизма, работеше се по програма. Взимаха се деца на по девет години и до 16-17 г. вече влизаха в националните гарнитури. И така тези деца тръгват за големия футбол. За съжаление сега това нещо го няма. Те вече не мислят за футбола. Изиграят по пет мача и искат по 200 000 лева заплати, трансфери... Къде го дават това нещо!? Нека поиграят първо за отборите си, за родината си, да разберат какво е вярност и родолюбие!

- Реалността днес е друга, но от дистанцията на времето изглежда, че вашето поколение сте били идеалисти, така ли е?

- Така е, че как! Аз защо си останах в "Сливен", след като ме искаха от ЦСКА и самия Гунди ми предлагаше да отида в "Левски"? Друг е въпросът, че тогава не ни пускаха да излезем навън.

- Казахте критични думи, някакви препоръки?

- Играл съм с Боби Михайлов, нямам лоши чувства, но трябва да вземе пълния контрол, да казва кое как ще стане и да държи на това.

На Краси Балъков желая от сърце успех, защото е много добър специалист. Но е добър и по характер, и може би там греши. Той игра срещу мен още когато бе на 17 години, впоследствие се доказа като голям футболист.

Реклама
Реклама
Реклама