Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7509423 www.bgdnes.bg

Сватба и бебе за шофьора убиец от Черния Великден

След затвора под венчилото мина и братовчед му 

Данаил ще иска предсрочно освобождаване, защото вече е баща, тревожат се почернени близки 

Баща за първи път е станал шофьорът убиец от Черния Великден! Това научи "България Днес" от свои източници.

Реклама

Данаил Георгиев лежи в затвора в Стара Загора, но това не му пречи да създава семейство. По-рано тази година му се ражда първото му дете, а с майката вдигат сватба. Това е възможно, тъй като Данаил изтърпява присъдата си при лек режим и през почивните дни е пускан от зандана.

На 23 април 2011 г. шестима младежи - Трифон, Яница, Георги, Евгени, Красимир и Мелин, загинаха в Симеоновград, ударени от шофьора Георгиев, загубил управлението над автомобила си. Водачът получи 12 г. затвор, а братовчед му Живко Желев, който му дал ключовете от колата си - 7 г., реши Върховният касационен съд. В присъдата беше посочено още, че нямат право да сядат зад волана съответно за 15 и 12 години.

Трагедията се разиграва в навечерието на Великден. Децата отиват към църква, за да запалят свещички за здраве, но са пометени от движещия се с висока скорост автомобил. Гледката след инцидента е страховита, а свидетели разказват, че са се чували ужасяващи писъци.

Двамата виновници влязоха зад решетките в началото на 2014 година, като към днешна дата Живко вече е на свобода. Още тогава стана ясно, че двамата ще изтърпяват наказанието си при лек режим - в затворническо общежитие от открит тип. Местни хора разказват, че се ги засичали по улиците или в магазина и не давали вид на типични затворници.

Новите събития в личния живот на Георгиев вероятно са радост за него, но и тревога за близките на убитите деца. Според тях шофьорът убиец ще иска предсрочно освобождаване, тъй като вече е баща и ще настоява, че трябва да е вкъщи, за да може да гледа детето си.

"Данаил не е в затвор, а все едно ходи на работа като нас, свободните хора. От понеделник до петък е там, а в събота и неделя го пускат да се прибере. Какъв е този затвор и какво е това излежаване на присъда?! Тази свобода му е дала възможност да стане баща и да се ожени", коментира пред "България Днес" Катя Трифонова, майка на погубения Трифон. Тя е притеснена, че Данаил ще поиска предсрочно освобождаване заради добро поведение и отговорности като родител.

Реклама

Сватба наскоро вдигна и братовчедът Живко. През август 2017 г. той беше пуснат предсрочно на свобода. "Вместо Живко да се покрие и да покаже някакво смирение, че е виновен за смъртта на 6 деца, той ходи в дискотека в Студентски град в София и се снима. Беше ясно, че за двамата осъдени животът ще продължи и след затвора, но поне да не се държат толкова нагло. А нашият син Трифон никога няма да се върне", коментира тогава Трифонова. След излизането си от затвора Живко се премести да живее в София. Хваща си и приятелка, с която вече официално са семейство.

Още при произнасянето на присъдите почернените родители заявиха, че това е гавра с паметта на децата им и са разочаровани от правосъдната система. Майките и бащите от години се борят срещу безумията по родните пътища с призиви и кампании. И никога не забравят да се съберат край мемориалния комплекс в памет на непрежалимите им деца.

Удар от волан 

През годините Данаил отрича той да е карал колата, която помита 6-те деца. Негова версия гласи, че е била управлявана от друг човек, който се покрива. В смесената медицинска експертиза се казва, че той има удар от волана, който е изкривен. Според роднините на убитите деца има дванайсет свидетели, които казват, че Данаил е шофирал колата.

Реклама
Реклама
Реклама