Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7510928 www.bgdnes.bg

Копаят трюфели в училищен двор

Благодат след дъждовете 

Ученици ги изравят и ги продават по 25 лева бройката 

Доли ТАЧЕВА

Гъбари разкопават двор на училище заради трюфели!

Великотърновци пощуряват от новината, че скъпите гъби могат да бъдат изкопани безплатно край Професионалната гимназия по електротехника, и преобръщат двора й наопаки. За това алармират местни медии.

Миналата седмица ученици от Спортното училище, които са настанени временно в сградата на гимназията, попадат на необичайната находка. Децата веднага се похвалват за откритието си и дори успяват да продадат три от скъпоценните гъби. За бройка взимат по 25 лв.

Реклама

"Трюфели растат като луди в двора на училището ни. Това е вярно. Но новината все още не е стигнала до гъбарите и дворът ни все още е цял. Когато научих, отидох с колата до там вечерта, за да се уверя лично, че всичко е наред. При нас винаги е имало обикновени гъби и са идвали хора да берат. Това, че още не знаят за трюфелите, не значи, че скоро няма да разберат, и може наистина да ни съсипят двора", коментира пред "България Днес" директорът на гимназия "Александър Ст. Попов" - Нели Николова.

Дворът на школото свързва два квартала и през него всекидневно минават стотици майки, които водят децата си на ясла и градина. Достъпът няма как да бъде ограничен. Затова Николова е твърдо решена да сигнализира за нетипичната находка на министъра на образованието Красимир Вълчев.

"Може пък и ние да станем защитена територия като дюните на морето", шегува се директорката.

Находището на "черния диамант", както е известна още гъбата, се намира около паметната плоча на загиналия в Лясковец командос Емил Шарков, който е завършил образованието си в професионалното училище. Черният трюфел се отглежда много трудно, което го прави изключително скъп. Цената за килограм започва от 100 лева и може да достигне до 10 бона.

"Във Велико Търново вали постоянно, което е чудесна предпоставка за никненето на гъби. В двора имаме над 150 дървета, а тези гъби виреят главно около коренната система. Затова може би не е изненада, че са се появили. Добрата новина е, че ако не ни достигат пари за издръжка, ще продаваме трюфели", допълва шеговито ръководителят на учебното заведение.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама