Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7510940 www.bgdnes.bg

Ставри Калинов след новия обир: Много ме боли,откраднаха част от душата ми

Не съм подал сигнал в полицията, апашът вероятно е избягал в чужбина, казва скулпторът 

"Много ме боли! Крадецът сигурно е щастлив, че има тази красива статуетка, но неговата радост е за сметка на моето страдание. Чувството е, че все едно откраднаха част от душата ми."

Реклама

Това заяви емоционално пред "България Днес" скулпторът и художник Ставри Калинов, след като само в рамките на няколко месеца беше обран за втори път.

Този път посегателството е изключително нагло, тъй като посред бял ден крадецът отмъква фрагмент от женска скулптура, която се намира в столичната галерия на Калинов. Културното място е пълно с камери, които записват всяко действие, но това по никакъв начин не респектира обирджията.

Посегателството се случва миналия четвъртък около обяд. От разпространено видео от художника става ясно, че мъж с черен костюм и брада отмъква фрагмента. След това го мушва в задния си джоб и продължава с интерес да разглежда останалите творби.

"Тази бронзова скулптура на женска фигура имаше голяма емоционална стойност за мен. Направих я с много любов. На крадеца бих казал да е щастлив, но да знае, че ми причинява много болка. Предполагам, че е чужденец, който вече е напуснал България, и затова откраднатото никога няма да бъде открито", каза още пред вестника Калинов.

Художникът призна, че не е подавал сигнал в полицията, защото не вижда смисъл. "Хванете го, ако можете", отправи апел той към родните разследващи. Разочарованието на твореца е голямо, защото го обират за втори път тази година, но няма и следа от душманите му и откраднатото. Той повече разчита на виртуалните си приятели в социалните мрежи, които могат да изгледат видеото в профила му и да съдействат с информация. Впечатляващото е, че галерията му се намира в идеалния център на столицата, където трафикът от хора и автомобили е засилен, но въпреки това кражбата се случва.

Реклама

Преди четири месеца неизвестни злодеи отмъкнаха статуетки, метални заготовки и машини за хиляди левове от ателието му в столичния квартал "Кремиковци". Веднага след кражбата Калинов обяви, че се съмнява, че душманите му ще бъдат открити. Към днешна дата разследването потвърждава думите му, защото няма и следа от злосторниците.

"Сигурно стотици са откраднатите статуетки, не искам да ги броя. Телевизора и печките също са ги взели. Картините не са ги откраднали, защото с тях ще ги хванат, но метала го топят. Това е творческа работа, това е занаятчийска работа - да се отлее, да се шлайфа, да се полира, да се патинира - много сложно нещо. Само в ателието съм работил 25 години. Всичко, което съм изкарал, съм вложил в занаята си, на семейството ми почти нищо не съм дал", обясни скулпторът.

Той признава, че продължава живота си напред и е вдъхновен да създаде нови творби. "Опитвам се да не се натоварвам с мисли за кражби. Има една приказка, че една пуйка мислила, мислила и накрая пукнала. Не искам да последвам съдбата й", опита се да внесе хумористичен елемент в разговора Калинов.

Реклама
Реклама
Реклама