Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7510952 www.bgdnes.bg

Майката на убитата 11-годишна Никол от Бургас: Чакам най-после делото да приключи!

8 г. затвор обжалва пред Върховния съд обвиненият за клането на момиченцето в асансьора

Очаквам най-после да приключи делото за убийството на дъщеря ми! Това заяви пред "България Днес" Мими Ставрева, майка на погубената 11-годишна Никол Йончева в Бургас на 20 август 2017 г. Осъденият за бруталното престъпление ученик Иван Иванов обжалва наложеното му наказание от осем години затвор пред Върховния касационен съд (ВКС). Разглеждането на казуса е насрочено за утре, когато се очаква защитата на Иванов да представи аргументите си за своето искане.

Реклама

От съда посочват, че той настоява да бъде признат за невинен и оправдан или присъдата му да бъде отменена и делото да бъде върнато за ново разглеждане. "Алтернативно се иска присъдата да бъде изменена с прилагане на закон за по-леко наказуемо престъпление или наказанието да бъде намалено, да бъде намалено и присъденото обезщетение за неимуществени вреди", е написано още в жалбата на осъдения на две инстанции Иван Иванов.

"Те обжалват всичко, дори разходите по делото, които трябва да платят. Той получи присъда от осем години затвор, защото е непълнолетен. Наложеното му наказание е под максималното, предвидено в закона, което е 10 години затвор. Не мога да кажа дали присъдата му ще бъде завишена до максимума, съдът ще реши. Аз само се надявам най-накрая делото да приключи окончателно и той да започне да изтърпява присъдата си!", категорична е майката на убитата четвъртокласничка - Мими Ставрева.

Близки на почерненото семейство обаче са категорични, че осъденият на две инстанции 16-годишен по време на извършване на убийството Иван Иванов трябва да получи максималната предвидена в закона присъда от десет години. Според тях дори това е твърде меко наказание за жестокото клане на Никол. В случая обаче законът е милостив към Иван Иванов, тъй като той е бил непълнолетен, когато е отнел живота на момиченцето. Наблюдатели на процеса са озадачени и от факта, че при определяне на присъдата магистратите от Бургас са приели, че убийството не е извършено по особено жесток начин.

"Как така, след като убиецът с един удар с нож е прерязал сънната артерия на Никол?", възмущават се близки на погубеното дете. Още по време на процеса срещу Иванов те, както и десетки жители на града излязоха на протест с искане касапинът да бъде пратен доживот зад решетките. Това обаче нямаше как да се случи именно заради факта, че не е пълнолетен.

При произнасянето на присъдата окръжните магистрати приеха тезата на защитата, че Иван е действал в момент на невменяемост. Те приеха, че престъплението е доказано на 100%. Иванов много добре е съзнавал, че Никол се е мъчила, докато умира. Експертите са категорични, че убиецът е бил вменяем по време на зверското престъпление. Неговата умствена изостаналост не е в тежка форма, а дори е близка до нормалното. Коефициентът му на интелигентност е бил 82, разкри съдия Стефан Стойков. Магистратът уточни, че при Иван е липсвала "спирачка в душата". Той възприемал зверското деяние едва ли не като нещо нормално. Причината е, че Иван е бил отхвърлен от 15-годишната Никол. Това било достатъчно за подсъдимия да "боцне", както той самият се изразява, момиченцето с 20-сантиметрово острие в сънната артерия.

Иванов не обелва дума

Делото срещу Иван Иванов се гледа при закрити врата в Бургас. По време на заседанията той не пожелал да каже нищо. Обвиненият запази мълчание и в кулоарите на Съдебната палата пред репортерите.

"Синът ми е невинен, продължаваме да вярваме, че не е той. Използваха едно болно дете, което само дори не може да използва нож", споделиха по време на делото родителите на Иван - Димитър и Донка.

Реклама
Реклама
Реклама