Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7510969 www.bgdnes.bg

Кметът на Костенец разследван за афери с ремонти

След арестите при акция на КОНПИ и спецпрокуратурата

Радостин Радев и нарочен за негов помагач в корупционните действия

Нередности при възлагане и последвалото изпълнение на обществени поръчки за ремонт на пътища и водопроводи са причина за ареста на кмета на Костенец Радостин Радев. Това обявиха пред "България Днес" близки до разследването. По думите им има подозрения, че в замяна на затваряне на очи при нарушенията големи суми пари са сменяли собственика си.

Официална информация за конкретни обществени поръчки, прикрити нарушения и взети рушвети до приключване на броя на вестника от специализираната прокуратура не бе дадена. Участници в акцията обясниха единствено, че се разследват корупционни действия.

Реклама

Наред с червения управник при операцията е задържан и бизнесмен. За него разследващите обясниха неофициално, че е близък до кмета Радев. Повод за ареста са подозрения, че през фирми на бизнесмена са прикривани нарушенията при обществени поръчки.

Радев и евентуалният му помагач са арестувани в ранни зори. Десетина микробуса с тежковъоръжени спецченгета и служители на комисията "Антикорупция" атакуват къщата на кмета. По това време управникът все още спи и нахлулите в дома му разследващи го вадят "буквално по бели гащи". Кметът Радев и задържаният бизнесмен са откарани в сградата на общината за разпит. Иззети са и документи за съмнителните договори.

Твърди се, че разследващите са се концентрирали върху поне две обществени поръчки на община Костенец. При тях усвоените пари стигат до 5 млн. лева. Макар сумите да са солидни, в част от случаите желаещи да извършат строително-ремонтните дейности почти няма. Липсата на конкуренция логично се отразява върху цената на сключените договори, поясниха разследващи. Вместо офертите да намаляват при участие на много кандидати, цените на договорите са съвсем близки до максимално обявените.

Такъв е случаят при обществената поръчка за подмяна на водопроводи по няколко улици в градчето на стойност почти половин милион лева с ДДС, показа проверка на вестника. Поръчката е разделена на три позиции. При първата се явява само един кандидат. Така при максимална прогнозна цена от 99 348 лева без ДДС единственият участник предлага едва 740 лева по-малка сума и без проблеми печели. Другите две позиции имат две кандидатстващи фирми. При максимални прогнозни стойности от 210 327 лв. и 103 190 лв. без ДДС победителите печелят с оферти, от около 1000 лева по-ниски.

При друга от разследваните обществени поръчки кандидатите не липсват. Това не пречи за победител да бъде обявена фирма, предложила по-висока цена за ремонтните дейности, обясниха запознати с разследването, без да навлизат в подробности.

Проверка на вестника показа, че подобен случай има при обществената поръчка за рехабилитация на общинския път Костенец – село Костенец – вили Костенец, финансирана от фондовете на Европейския съюз.

На организирания през миналата година от община Костенец конкурс се явяват шест фирми. Според документите максималната прогнозна цена на строителните работи е 5 682 906 без ДДС. Фирмата победител печели с оферта, само 10 хил. лв. по-ниска. В същия момент документите от конкурса показват, че класираните на второ и трето място са предложили цени, с до близо 300 000 лв. по-ниски.

Реклама
Реклама
Реклама