Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7510974 www.bgdnes.bg

Фолклегендата Орхан Мурад: Искат да унищожат Сузанита!

Тя е голяма хапка, яд ги е, че я изтърваха

КОЙ Е ТОЙ

Орхан Мурад е роден на 27 януари 1967 г. в Кърджали. Започва да свири на пиано на 8 години, а на китара - от тринадесет годишен. Заниманията по музика започват в училището за незрящи във Варна. Първият самостоятелен албум на Орхан Мурад през 1996 г. също се превръща в хитов. Следва поредица от хитови песни и албуми и на български, и на турски език. Женен е за чаровната Шенай, а от брака им се ражда тийнзвездата Сузанита. Как Сузи се превърна в истински феномен, какво мисли баща й за славата и разголените клипове и как родителите й живеят с общо 530 лв. пенсия - четете в следващите редове.

- Г-н Мурад, Сузанита се превърна в истинска сензация. Как стана това?

- Сузи има страхотна фенска маса, колкото и да се опитват да я плюват, унижават и унищожат. Тя е независима. Първоначално искаха от много места да работят с нея най-добрите в бранша. Реших, че тя е малка и засега ще си остане независима. Затова е много голям трън в очите им. Прави митинги на всички участия по дискотеки и най-различни празници. Яд ги е, че тази огромна хапка Сузи им отне, яд ги е, че я изтърваха. Те притежават медии, но не могат да се домогнат до хонорарите й. Имат приятели по вестници и сайтове и затова Сузи не попада в тях. Как така ще дават терен на най-обичаното момиче от тийнейджърите, да й увеличим популярността и хонорара, а ние нищо да не вземем от пая.

Реклама

- Без продуцент ще е трудна битката.

- Колегите от продуцентско-издателския бизнес не ги отричам. Лошото е, че у нас те работят по странен начин. Те не са партньори, а нещо като хищници, които само искат да взимат вече готовото, без да инвестират. Действат от позицията на силните - няма да те пускаме и ще те плюем, а ти лека-полека ще угаснеш. Да де, обаче може и да не угасне. Може някой ден наистина да се появи един наистина разбиращ продуцент, който да не дели медиите на наши и ваши, а изпълнителите на мои и твои и да се заработи както в Сърбия, Гърция и Турция.

Нямам против да работи с продуцент. Като навърши 18 години, ще си реши. Въпросът е какъв договор ще й предложи. Ако е обирджийски, както много мои колеги и колежки са били пред самоубийство заради такива, няма как да стане. Поне докато аз решавам. Аз съм зрял и интелигентен човек, знам много неща, в бранша съм от 24 години. Щом не работя с някои от големите компании, а съм се опитвал и не става за истинска работа, значи не става. При тях нещата стоят по съвсем различен начин. Намираш си богат спонсор, който дава един куфар пари на продуцента, и той те прави номер едно в неговите медии и бутиковите предавания. Ако си много добър и правиш много добри песни, но нямаш спонсор, ти си никой. Това не мога да го приема, обижда ме и наскърбява като изпълнител. Това е много обидно и за целия музикален бизнес у нас. Затова нямаме истински хитови песни навън.

- Говорите ли си със Сузи по темата?

- Говорили сме много на тази тема и продължаваме да го правим. Сузи си има нови планове за нови песни. За съжаление, не успях да я науча за музиката като солфеж, теория, хармония. По-скоро я влече сцената като хип-хоп изпълнител. Ние сме длъжни да помагаме с каквото можем. Детето, докато е под опеката на родителите, трябва да бъде подкрепяно във всичко, за да придобие житейски опит, да не се чувства сама на върха, когато я духат много ветрове и валят градушки.

Затова я подкрепям винаги и навсякъде и след всички въпроси в стил - ама как може така с това разкрепостено поведение и пр. Не отделиха личността от ролята, която се играе в случая. В един клип играеш роля. Може да е на убиец, на проститутка или всякаква друга. Това не означава, че е такава. А те побързаха да я нападнат и си мислеха, че е беззащитна.

- Не прекалява ли на моменти?

Реклама

- Дори да е предизвикателна, провокативна и дръзка, всичкото това, за съжаление, не е резултат на родителското възпитание и поглед върху нещата, защото нито аз, нито майка й сме такива, а е резултат от упадъка на образователната и ценностната система на новото време. Всички медии, които участват в изграждането на този имидж на младото поколение и псевдолъскавия баровски живот, който водят - те са виновни за оформянето на това възпитание на това младо поколение! И Сузи е един такъв продукт. На тях, не на мен. Защото аз слушам класическа музика за отмора - Моцарт, Паганини, Бетовен, Бах. Възпитан и образован човек съм. Ако зависи от мен - Сузи щеше да учи в музикално училище, а след това в Консерватория. Има заложби. Но повече я влече другият начин на живот, в който нещата стават по-лесно и са по-лъскави. С хубав и предизвикателен клип се получава това, което иска. И за какво й е да копае по цял ден върху някаква музика, както аз съм правил навремето? За да се добера до печелившо място в Консерваторията, съм кандидатствал три години и съм свирил по 10-12, че и 14 часа на ден. Младото поколение вече не е така трудолюбиво и стремящо се към духовно извисяване и самоусъвършенстване. Какво да направим ние? Можем само да ги защитаваме да не стане положението много лошо и да им служим за пример в живота. Казано накратко - системата е виновна за младото поколение, а не родителите.

- Твърди се, че си е сложила силикон.

- Писаха наскоро някои журналисти, че си е сложила силикон, което е абсолютно невярно. Не знам кой хирург ще се съгласи да сложи импланти на 16-годишно дете. Това е незаконно и подсъдимо. Сузанита обича да експериментира и е луда глава като майка си. Много са темпераментни и двете. Сложи си хиалурон в устните, за което много съжалява, но за щастие, ще се абсорбира от организма с времето и устните й, които и без това са хубави и нямат нужда от нищо друго, ще придобият естествения си вид.

- Извън темата за Сузи, какво искате да ви се случи занапред?

- На тези години със съпругата ми Шени искаме здраве, спокойствие, нормален и безоблачен живот. Добри приятели, с които да си бъбрим. Децата ни да са успешни. Както и още хубави песни като творец. Ако благоволят поне националните медии да ме допуснат като един доказан, обичан, хитов композитор и изпълнител в техните плейлисти, гарантирам, че ще направя едни от най-хубавите български шлагерни песни, от които музикалната атмосфера у нас има огромна нужда. Дайте ми възможност, пък нека публиката реши.

- Споменахте "на тези години". Как стои въпросът с пенсиите при вас с Шени?

- Пенсията е нещо трагично и смешно у нас. От 16-годишен имам инвалидна пенсия. И Шени, за съжаление, попадна в такава категория вследствие на заболяване. Двамата имаме общо 530 лева пенсия. По някой път се опитвам да си представя как ще можем да живеем само с тях. Затова се моля на Всевишния наш създател, както и да го наричаме - той е един и същ, да ни даде здраве да поработим още 10-15 години. Да се купи допълнителен имот и да се даде под наем, което да носи доход като втора пенсия, а след това да остане за децата, естествено. Това е най-разумното нещо, което един български гражданин в този упадък във всички посоки може да направи. Опитвали сме да завъртим малък бизнес - не става. Глобализацията погълна целия малък и среден бизнес у нас.

Реклама
Реклама
Реклама