Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7510988 www.bgdnes.bg

"Укритие 2" ще ни пази от Чернобил

100 години трябва да издържи защитната арка 

Новият саркофаг е 99% готов 

Пред следващите 100 години "Укритие 2" е надеждата на човечеството.

Това е стратегическото наименование на новия саркофаг, който се изгражда в Чернобил. Той ще замени старото съоръжение, което вече се счита за ненадеждно и е изградено в първите месеци след най-голямата ядрена авария в историята на планетата ни.

Преди 33 години, на 30 ноември 1986 г. (7 месеца и 4 дни след взрива), е завършен строежът на саркофага, който покрива компрометирания 4-и реактор.

Реклама

За да се икономисат средства от съветските власти, е нямало допълнителен обезопасяващ контур, в който да останат частите от евентуално авариралия реактор. Това позволява на радиоактивното замърсяване да се разнесе в атмосферата. Изграденият след аварията в Чернобилската централа "Ленин" бетонен саркофаг ("Укритие") замества този липсващ защитен контур. Съоръжението е построено за рекордно кратко време, с проектиран времеживот максимум от 30 години. В края на миналия век се появяват опасения от пропадане на покрива, което може да доведе до повторно изхвърляне на радиоактивен прах.

Старият саркофаг от самото начало на своето съществуване е смятан за временен. Стените му не предпазват от самата радиация, а само предотвратяват разпространението на заразени частици извън аварийната зона. Във вътрешността на саркофага са около 95% от общото количество радиоактивни елементи, които са били там преди аварията.

Битката за овладяването на трагедията и предпазването от появата на втори взрив, който би залял цяла Европа с радиоактивен прах, е струвала на СССР 18 милиарда тогавашни американски долара (приблизително 50 милиарда в наши дни), изсипани за по-малко от 6 месеца. Това, комбинирано с последвалия срив на цените на нефта на международния пазар (цената пада на 1/3), създава сериозна дупка в бюджета и началото на тежка икономическа криза в СССР.

Над 600 000 запасняци, военни и граждани работят по затварянето на реактора и овладяването на всички заплахи (втори взрив, заразяването на река Припят, намаляване на радиоактивния прах и затварянето му в 30-километровата зона, ограничаването на опасността радиацията да бъде разпространена от животни, изграждането на обходна стена, изграждането на саркофага и т.н.) в опасната зона през първата половин година. По време на работите по разчистването се използват дистанционно управляеми машини, които да преместват най-радиоактивните остатъци, но те се развалят поради тежките условия. Така най-радиоактивните материали са изчиствани с лопати от чернобилските ликвидатори от военните части, които носят тежка защитна екипировка (наричани биороботи от военните). Тези войници могат да работят само по 40 секунди на покрива на централата поради изключително високата радиация от парчетата изхвърлен графит. Въпреки че всеки войник е трябвало да изпълни тази роля само веднъж, много от тях я извършват по пет или шест пъти. Самият реактор е покрит с торби пясък, олово и борна киселина, пуснати от вертолети. Голяма част от използваните превозни средства в овладяването все още стоят паркирани в поле близо до Чернобил.

Работата по строителството на нов саркофаг ("Укритие 2") започва през 2004 г., като прогнозната стойност на проекта е за над милиард и половина долара. Финансови трудности са причината за огромното забавяне на завършването му и спирането на работата на моменти. Проектирането отнема три години и е финализирано едва през 2007 г. Строителството започва през 2012 г. и се очаква да е факт през 2015 г., но финансирането отлага проекта за тази година.

Реклама

Какво представлява новият саркофаг? Това е огромна арка (височина - 108 м, дължина - 105 м, и ширина 257 м). Обявена е за най-големия преместваем обект, създаден от човешка ръка. Любопитен момент е, че арката се изгражда на 180 метра от реактора заради нивата на радиация. След завършването й тя се плъзга върху стария саркофаг и го покрива. Съоръжението разполага с няколко защитни слоя, които да спират разпространението на радиацията. И трябва да пази човечеството от радиацията през следващите 100 години.

Новият саркофаг, за разлика от стария, ще бъде напълно херметичен, което ще предотврати попадането на вода и напълно ще изключи възможността за разпространение на радиоактивни елементи извън него.

Преди месец стана ясно, че съоръжението е 99% готово. Тази информация беше разпространена от украинските медии след посещение на място на премиера Володимир Гройсман. На саркофага са направени 72-часови изпитания, които се оказват успешни. "Основната задача на властта е да гарантира чистотата на околната среда. Правителството ни завърши проекта, възстановихме целия комплекс от мерки, за да гарантираме живота и здравето на хората. Сега ситуацията е напълно стабилна. Заедно с международните ни партньори прилагаме най-новите технологии и решения за преодоляване на последиците от аварията", коментира Гройсман.

Но работата по Чернобил не спира с окончателното поставяне на саркофага. След това ще започнат демонтажни работи, за да се разглоби конструкцията на стария саркофаг, защото, ако продължи да се разрушава, може да повреди новата конструкция. Мисията продължава с изваждане на остатъците от ядрено гориво и други радиоактивни елементи, които да се заровят в специални хранилища. Очакванията са обезопасителните дейности в Чернобил да продължат поне още 50 години.

Реклама
Реклама
Реклама