Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7512849 www.bgdnes.bg

Йога изчезва в гората безследно

Три месеца издирват Мирослав Лехчански

Кучета и ловци не могат да открият младия мъж

„Обучени кучета, групи от по няколко десетки доброволци, ловци... Кой ли не търси Мирослав, следа от него няма." Това разказва Камен Златков, кмет на превърналото се в предградие на Кюстендил Жиленци, за дошъл на гости в селото млад мъж. Мирослав Лехчански изчезва преди повече от три месеца и оттогава никой няма никаква информация за него.

На 12 март софиянецът пристига на гости при леля си Здравка, която живее в Жиленци. Времето е слънчево, меко за сезона и той изкарва няколко спокойни дни сред природата. Предимно се отдавал на упражнения по йога, каквито обичал да практикува. В събота, 16 март, Мирослав слага шарения си анцуг, обува маратонките и излиза от къщата. Оттогава никой не е виждал 32-годишния мъж.

Реклама

Здравка Лехчанска първа се притеснява от отсъствието на племенника си, след като вечерта той не се прибира. Звъни в полицията, на кмета, на близките. В селото се събират доброволци и от следващите дни тръгват издирвачески групи, които обръщат всяко храстче в околността. Кучетата първоначално хващат следа от Мирослав към гората, но тя внезапно изчезва. Издирвачите, които стигат до 30 човека, продължават да обикалят с дни из близките северни разклонения на Осоговската планина и из южните склонове на Лицец планина, но без резултат.

МВР пуска съобщение, че Мирослав Лехчански се издирва, чак на 25 март, девет дни след изчезването. Публикувана е и снимката му, описание, че е висок 170 см, синеок, с кестенява коса, но късо подстриган. Призовават се гражданите, ако го видят или имат информация за него, да се обадят на телефон 112 или в най-близкото поделение на МВР. Приятелите на Мирослав разпространяват снимката му из социалните мрежи. Бащата Георги Лехчански пуска информацията и до медиите. И това не дава резултат и младият мъж остава в неизвестност и до днес.

Приятелят му Явор Петровски сподели пред вестника, че Мирослав нямал никакви врагове и е много добър човек. Неслучайно се занимавал усилено с йога.

Братът на Мирослав - Олег Лехчански, казва, че не е мислил да наеме частен детектив, защото смята, че брат му е изчезнал в гората край Жиленци, и не вярва, след това да се е отдалечил от района. Най-близките признават, че след три месеца без никакъв резултат, „меко казано", вече са се отчаяли.

Хората в Жиленци споделят, че все пак се надяват на чудо и че развръзката ще бъде положителна. Признават, че се надяват този случай да завърши щастливо, за разлика от търсенето на предишния изчезнал в селото човек. По-миналото лято 68-годишният Иван Илиев е обявен за издирване, след като е получен сигнал, че е в неизвестност. Седмица ченгетата го търсят без резултат. Почти случайно се натъкват на трупа му в двора на година по-млад негов съсед. Оказало се, че той го е убил и натрупал върху тялото сено. Делото върви в момента, а на първа инстанция Атанас Атанасов бе признат за виновен и получи 16 години решетки.

Интерпол не го търси

Мирослав Лехчански и до момента не е обявен за издирване от Интерпол, показа проверка на „България Днес". Името му не фигурира сред търсените с жълта бюлетина от международната организация – това са безследно изчезналите.

Сред търсените са 226 български граждани, от тях 46 човека са по-млади от Мирослав, включително и много деца. За сравнение, преди 5 години 123 българи са издирвани с жълта бюлетина, така че бройката от 2014 г. насам се е увеличила почти двойно.

Реклама
Реклама
Реклама