Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7515081 www.bgdnes.bg

Специалистът Ернесто Нориега: Мълниите влизат през интернет мрежата

Църкви, стадиони и новите блокове нямат защита 

КОЙ Е ТОЙ

Ернесто Нориега е специалист по мълниезащита от над 20 години. Роден е в Хавана, Куба. Майка му е българка, баща му - кубинец. Завършва магистратура "Електрически системи" в родната Куба. Автор е на първата книга за мълниезащита в България. От 13 години живее у нас и е обучил над 500 наши електропроектанти. Живее със семейството си в Пловдив.

- Г-н Нориега, две жертви само за два дни взеха гръмотевичните бури. В неделя рибар на яз. "Искър" загина, а часове по-късно и 47-годишен мъж в столичния квартал "Люлин". Как да се предпазим при такова природно явление?

Реклама

- Не всеки знае какво трябва да направи, ако се намира навън. Хубаво е, преди да се излезе, да се провери прогнозата за времето. Често сме безотговорни и един родител ако знае за идващата буря, не трябва да пуска децата да играят навън пред блока или къщата. По-добре останете вкъщи. Все си мислим, че няма да се случи на нас, но виждате какви случаи има. Аз също съм родител и всеки път когато излизам, си нося преносим детектор за мълнии. Купих го от Франция и го нося с мен винаги между март и октомври, когато е периодът на мълниите.

- Но ако все пак бурята ни застигне навън?

- Хората трябва да търсят скрити сгради. Когато са на открито, да клекнат и да се свият на кълбо с глава между краката, за да могат да намалят височината. Така се намалява и възможността да бъдат ударени от мълния. Не трябва да се говори по телефона. Да не сме близо до мeтални сгради, врати, контакти и електронно оборудване. Дори и една сграда да е защитена, според статистиката 50% от тока влиза в земята, а другата се разпределя по елмрежата, която влиза в определена сграда. Ако сте близо до контакт, може да получите удар, защото част от тока влиза през него в къщата или блока през прокараната интернет мрежа.

- Значи няма защита за елуредите ни?

- Интересно е, че фирмите, които ни предлагат интернет услугите, не защитават техните мрежи от гръмотевици. Това означава, че рискувайки да си купим скъп плазмен телевизор, може да се получи високо напрежение в мрежата или самия кабел, той да се повреди при буря и когато накрая се обърнем към тези фирми, те не поемат отговорност. И това е така, защото нямаме закон, който да ги задължава да защитават техните системи от гръмотевици. Не го правят, защото оскъпявало услугите им. Но аз съм сигурен, че всеки клиент би платил по-скъпа цена за една услуга, когато имат сигурност, че при гръмотевични бури няма да имат такива проблеми.

- Кое е най-безопасното място по време на буря?

- Колата, да сме вътре в нея. Понякога, като започне да гърми, много хора излизат от автомобила и отиват на друго място. Недейте, хора. Останете си в колата. Ако нямате автомобил, отидете в сграда, в която на покрива има мълниезащита, тя се вижда. Ако няма такава, поне да е място, над което има покрив. Да знаете, че ако удари мълния, няма да падне директно върху вас. Ако сте в гората и има наблизо пещера, влезте в нея.

- Може ли човек да оцелее, ако го удари мълния?

- Може, ако токът на мълнията не преминава през сърцето. Виждал съм на живо хора в други държави, които са пострадали по време на гръмотевични бури. Но не се крийте под дървета. Има много случаи и на животни, които се скупчват под едно дърво, при удар на мълния преминава ток през сърцето на животните и те умират на място. Има случаи на 50 крави и коне, загинали под дървета.

Реклама

- Явно нямаме голяма култура в това отношение.

- Аз съм половин българин и мога да кажа, че една от чертите ни е, че не взимаме превантивни мерки. И да имат проблеми, българите казват, че няма да се случи, и то на тях. Над 90% от къщите и сградите в селата нямат мълниезащита. В градовете е същото положение. Новите сгради не са защитени. Всички в България сме специалисти по всичко. И всеки прави мълниезащита. Един блок, който е 100 кв.м, отгоре има един двуметров прът, който защитава в радиус от 4 метра. Това означава, че голяма част от блока не е защитена. След това идва фирма да проверява и казва - да, има гръмоотвод, но той няма ефективна мълниезащита.

- Колко струва?

- Около 0,5% от стойността на един обект. Но масово инвеститори, строящи нови блокове, не ги защитават. И човек си купува нов апартамент, дава голяма сума пари и накрая това жилище няма поставена защита в елтаблото. Да, има монтирани автоматични предпазители, но те защитават само ако има някаква повреда или късо съединение в самия дом. Те не защитават от токови удари и пренапрежения, които се създават от мълниите. Самите инвеститори не искат да ги слагат в новостроящите блокове, защото оскъпявало строежа. Представяте ли си? За един апартамент такава защита струва 60-70 лева. А ние даваме по 100 000 евро и нагоре за ново жилище. Може и да има гръмоотвод горе на покрива, но ако падне една мълния и създаде високо напрежение във всички елконтакти, които влизат в апартаментите, всичко вътре може да изгори. И това при положение че хората теглят кредити и живеят като роби, за да осигурят на семействата си дом и уют.

- Така ли е и в сградата, в която живеете?

- Да. Около нас в квартал "Кършияка" в Пловдив всички новопостроени блокове през последните 10-15 години нямат мълниезащита. Когато моето устройство започна да ме предупреждава преди няколко дни, че наближава буря, казах на жена ми и децата да се прибираме. Когато си влязохм, започна да гърми, родителите навън си говореха по телефона, а децата си играеха още. Представете си да падне мълния на тази площадка, на която си играят 50 деца. Не искам и да си мисля за последствията. Това може да се случи и да стане една от най-големите трагедии в България. Детски площадки у нас нямат мълниезащита. Както и стадионите. 99% от църквите нямат мълниезащита. Хора се събират на големите празници, без да са защитени. Отидете в Турция и ще видите, че 100% от джамиите имат такава защита. Има също и много басейни, които нямат мълниезащита. В България има няколко лицензирани фирми, които я правят. Но ако държавата не вземе сериозни мерки, трудно ще се раздвижат нещата. Дано да нямаме повече жертви, но ако продължаваме по този начин, ще има още доста такива и ще съжаляваме. Разберете, нещата не се променят с кликване на тъжно човече върху интернет публикация за поредния трагичен случай.

- Така ли е в по-развитите страни?

- В много държави има системи, които наблюдават зараждането на бури в реално време във всички открити пространства, където се събират хора - на морето, в парковете, детски площадки и т.н., . И когато се отчете наближаването на буря, те започват да включват звукови аларми. Тогава всеки може да прецени дали да остане или не. Поне има система, която да информира и човек сам може да реши какво да прави.

- Какво трябва да се промени у нас?

- Тук самите пожарникари и специалисти нямат много богата култура по мълниезащита. Правих едно обучение преди време и знам как стоят нещата. Трябват повече учения.

Реклама
Реклама
Реклама