Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7515578 www.bgdnes.bg

Влади Въргала: Гледаха ни като чумави след атомното „Ку-ку“

Делото срещу "веселяците" се превръща в карнавал 

Доли ТАЧЕВА

22 декември 1991 година променя завинаги българската телевизия.

Тогава е излъчено прочутото атомно издание на студентското предаване "Ку-ку". В ефира е имитирана авария в АЕЦ "Козлодуй", телевизионното излъчване е прекъснато от извънредни новини, в които покойният Димитър Цонев съобщава за тревожна обстановка в страната. В кадър е показан легендарният "Москвич" със сирени на тавана...

"Внимание! Внимание! Внимание!

Днес в 10 ч. възникна авария в атомната електроцентрала. Всички незабавно да се приберат по домовете си и да извършат херметизация на помещенията в жилищата и да останат в тях. Включете радиоточките и радиоапаратите. Да се прекрати движението на хора на открито. Поставете противопрахови маски и пригответе личния си багаж и автомобил за евакуация. Селскостопанските животни да се приберат в оборите. Чакайте следващите указания от органите на гражданската отбрана", ехти женски глас от сирените за предупреждение на населението.

Реклама

Предаването цели да покаже колко неподготвено е обществото и институциите за подобна авария, но ефектът е десетки хиляди изплашени зрители, което коства на екипа съдебен процес. "Всичко, което видяхте през последните 50 минути, е чиста проба лъжа. Никога не се е случвало и се надявам, че няма да се случи", успокоява от ефира Петър Курумбашев, който по това време е отговорен редактор на предаването. Именно той е един от подсъдимите след излъченото предаване.

"Тази шега беше като да бутнеш баба си по стълбите и да я питаш защо тича. Имаше хора, които го оцениха много високо, но имаше и такива които ни заклеймиха. Хората, с които до вчера сте се поздравявали, минавайки по коридорите на телевизията, ни гледаха като чумави. Бая народ пиха йод тогава", върна се назад в спомените си пред "България Днес" актьорът Владимир Карамфилов, познат още като Влади Въргала.

По това време той участва в студентското предаване "Ку-ку" със забавни скечове и ръководи "Ку-ку" наградите. Преди ефир целият екип се е събрал и разбира за идеята на редактора Петър Корумбашев и режисьора Нидал Алгафари. Целта им е да покажат как медиите могат да манипулират обществото. Единственото, което заснемат, е една празна улица, всички други кадри са от архива.

"Имахме невероятен монтажист - Елка Грозева. Стана голям сеир. Хората като че ли не си извадиха изводи. Тогава CNN за първи път дадоха гласност на непотвърдена новина. Гръмна в международен план. Стана сензационно", спомня си Въргала.

Последствията за "веселяците" са жестоки. Тогавашният председател на Народното събрание Стефан Савов се запътва към телевизията и на входа става страхотен скандал и се разиграват чутовни сцени. Савов с потрес разбира, че не знае откъде се спира телевизията в такива случаи.

Реклама

"Заведоха се дела срещу предаването. Всички от БНТ, които съдействаха, получиха наказание. По това време обаче нямаше закони и нещата се размиха", допълва актьорът.

Кукувци и главният обвиняем Курумбашев са горди. Първото дело се гледа навръх 25-ия рожден ден на продуцента. Пред Съдебната палата спира огромен "Линкълн". От него заедно с Курумбашев излизат Август Попов и Десислав Тодоровски, дегизирани като проститутки.

"Всяко едно дело бе съпътствано с карнавални шествия, с панаири пред Съдебната палата. Правихме най-различни пърформърси. Аз държах речи. Подарих на Петър масивен златен ланец, за да подкупи съдията", допълва Въргала.

Вечерта рожденикът получава за подарък дълга франзела със скрита вътре ножовка.

Предаването продължава да се излъчва още 2 години. В тях актьорите продължават да се шегуват по различни теми.

"Започнахме да се бъзикаме с парите и предаването спря окончателно. Направихме един скеч, в който в телевизионно студио Красимир Стойчев (бизнесмен от началото на прехода) държи под масата пари, а Илия Павлов държи пистолет. Повече "Ку-ку" нямаше", разказва Карамфилов.

"Режисьорът на предаването Нидал Алгафари, редакторът Петър Курумбашев, водещата на броя Жени Костадинова и целият екип съумяват по изумително правдоподобен начин да уподобят "срамежливата нечестност", с която би се държала националната електронна медия, ако в Козлодуй избухне авария. Свикналата да "чете между редовете" аудитория изпада в паника. Девет десети от населението, което гледа в момента, е убедено, че атомната електроцентрала е избухнала. Убедени са и доста представители на чужди телеграфни агенции", пише в блога си Любен Дилов-син.

И допълва: "Сред подведените са немската ZDF, английската Ройтерс, Испанската телеграфна агенция, "Франс прес" и много други. Министър- председателят на България по това време Филип Димитров "научава от майка си, че нещо е станало в АЕЦ „Козлодуй“!. Скандалът в обществото е огромен. Официалната версия на правителството е, че "кукувци" са подстрекани да направят тази манипулация, за да дестабилизират правителството".

След предаването е създадена парламентарна комисия, която специално да се заеме със случая.

Започва съдебно дело (Дело №1 за 1992 година) срещу създателите на предаването, което трае повече от 3 години. "Курумбашев пита в прав текст премиера Филип Димитров вярва ли, че предаването е направено, за да свали правителството. Отговорът: "Не го вярвам, но не мога да не го използвам политически". В неформален разговор на мен ми предложиха: „Всичко ще простим, само излъчете за виновник Алгафари - той е комунист", пише още Дилов-син.

Самият Курумбашев споделя, че съдията по делото е поискал 1 година ефективно за него и 6 месеца за Алгафари, но затворът им се разминава. "Нидал се обиди, че е по-малко за него", казва с усмивка редакторът на предаването.

Реклама
Реклама
Реклама