Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7515652 www.bgdnes.bg

Анализ на шпионски снимки от Студената война: Ледниците в Хималаите се топят двойно по-бързо днес

Учени от САЩ, анализирали шпионски сателитни изображения от времето на Студената война, са стигнали до заключението, че ледниците в Хималаите се топят двойно по-бързо от началото на 21-ви век в сравнение с края на 20-и, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Science Advances".

За целите на изследването специалистите са изчислили количествено и са сравнили промените в дебелината на ледовете на 650 ледника през периода 1975-2000 и 2000-2016, посочва БТА.

Реклама

От началото на 21-ви век хималайските ледници губят около един процент лед годишно.

"Резултатите от изследването показват, че хималайските ледници са претърпели значителна загуба на лед през последните 40 години, като средната скорост на топене през 21-век е двойно по-бърза от края на 20-и век", пишат авторите на проучването.

Сред възможните причина за ускореното топене е повишаването на средната температура в региона с един градус Целзий.

"Загубата на лед е плашеща, но още по-плашещи са двойно по-бързите темпове на топене", казва гласиологът и ръководител на изследването Джон Мауер от Колумбийския университет.

Количеството останал лед в Хималаите - част от регион, наричан Третия полюс, е само 72 процента в сравнение с наличния през 1975 г. От началото на века хималайските ледници губят около 8,3 милиарда тона лед годишно. За сравнение - в периода между 1975 и 2000 г. годишната загуба възлиза на 4,3 милиарда тона.

Топенето на хималайските ледници не допринася съществено за покачване на морското равнище, тъй като "бледнее" в сравнение с топенето на Гренландия и Антарктика. Загубата на лед обаче означава настоящи и бъдещи проблеми с водоснабдяването за стотиците милиони хора в региона, отбелязва съавторът на изследването Йорг Шафер.

Учените не разполагат с достатъчно данни за леда в Хималаите, докато Джош Мауер не попада на разсекретени и публикувани онлайн изображения от американски шпионски сателити. Благодарения на тях специалистът успява да изчисли наличния лед в Хималаите през 1975 г. След това Мауер използва други сателитни изображения, за да отчете количеството на леда през 2000 г. и отново през 2016 г.

Предишни проучвания обхващат индивидуални ледници през кратък период от време. Настоящото изследване представлява първия по рода си "поглед" към голямата картина - топенето на 650 ледника за период от десетилетия.

Реклама
Реклама
Реклама