Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7517674 www.bgdnes.bg

Най-старата дилърка пипна цистит от килията

Свидетели се отричат от показания срещу баба Цветанка заради полицейски натиск

С цистит от студената килия се сдоби най-възрастната жена, обвинена за наркодилърка! Престоя си в ареста няма да забрави 78-годишната Цветанка Чавкарска, която според спецпрокуратурата е участвала в банда за разпространение на дрога. Бабата прекара зад решетките броени дни в началото на ноември м.г. Оказа се, че още първата вечер е била настанена в тъмница с метална пейка, от която простинала. Това разказаха пред "България Днес" близки на старицата.

Така тя прибавила още една болежка към останалите си заболявания. Освен сърдечните си проблеми след задържането се възпалил пикочният й мехур, което се свързва с чести позиви за уриниране и болки. Баба Цветанка бе пусната от апелативния спецсъд под домашен арест, като беше отчетена възрастта й и здравословното й състояние. Вече повече от 7 месеца неин основен помощник е съпругът й. "Аз ходя да пазарувам, да взимам храна и лекарства. Ако ме няма, не знам как тя би се справила", обясни мъжът на подсъдимата.

Реклама

Самата баба Цветанка отказа да говори за премеждията си с Темида. Запитана как се чувства като най-възрастната клиентка на спецправосъдието, тя отвърна "Как да се чувствам?". Бабата избягва обясненията по случая по съвет на адвоката си, а вероятно и заради неудобство.

Цветанка Чавкарска бе погната по обвинения, че въртяла дилърска мрежа за трева с внука си Мартин Петров. Според прокуратурата, когато внукът отсъствал, възрастната жена разфасовала и опаковала марихуана и кокаин и ги продавала в дома си в столичния жк "Люлин" след предварителна уговорка по телефона. Малко преди акцията старицата изхвърлила през прозореца четвърт килограм марихуана и опитала да се освободи от друго количество в тоалетната, разкриха разследващи. По техни данни групата била организирана през лятото на 2017 г. По случая са използвани и специални разузнавателни средства.

Преди броени дни тезата на обвинението взе да се пропуква на заседание по делото. Съдия Иво Хинов разпита четирима свидетели, трима от които се отказаха от показанията си и заявиха, че са били притискани от полицаите. Димитър Борисов обясни, че познава бегло Мартин Петров и баба му Цветанка. Тъй като заяви, че не е чувал те да търгуват с дрога, му беше прочетен разпитът пред разследващите. "Взимал съм марихуана от Мартин. Цената варираше от 5 до 15 лева, според настроението му. Някой път викаше "Дай 5 лева“, друг път "Дай 15 лева". От бабата на Мартин също съм вземал марихуана. Чувал съм се с нея по телефона, когато внука й го е нямало или съм си мислел, че спи, и тя ми е давала", проговорил Борисов. Пред магистратите той се отказа от думите си, като обяви, че изявлението му е дадено под натиск. "Заплашваха ме с 1-2 години затвор", спомня си свидетелят.

От полицейски тормоз се ожали и Диян Асенов. Той познавал Мартин, по прякор Дългия, от пункт за спортни залози в квартала. Тъй като не си спомни аверът му да е шиткал дрога, съдът му припомни изказването пред ченгетата. Пред тях той признал, че купил от Мартин марихуана за 50 лева. "Казал съм го, но не знам дали отговаря на истината. Държаха ме часове наред и ми казаха да подпиша, за да си тръгна. Обясниха ми, че може да вляза в затвора - ситуацията беше доста дискомфортна и не искам да говоря", изтъкна Асенов.

Внукът Мартин да продава дрога отрече и Александър Спасов. Пред ченгетата обаче той надълго и широко разказал как се уговаряли с Мартин да се срещнат в квартала. "Хайде да се видим за 10 минути означаваше, че искам марихуана за 10 лева", разкрил свидетелят. Тревата му я давали на топче, опаковано в найлонови пликчета. "Тогава бях притеснен и притиснат, не знаех какво говоря. Имаше упражнен психически натиск върху мен", разказа Спасов за разпита си в полицията.

Четвъртият свидетел Любен Попов призна, че е купувал дрога от Мартин, тъй като е бил наркозависим. "Знаех, че Мартин се занимава с разпространение на наркотици. Тогава бях в труден период и прибегнах до използването на наркотични вещества. Ходил съм да взимам марихуана от апартамента му, за един грам давах 20 лева. Той ми вадеше от хранилище в стаята си. От баба му не съм купувал", призна Попов. Пред ченгетата той разказал, че Мартин разполагал с дилъри - млади гологлави момчета, които често се подвизавали в кварталното училище.

Сделка за по 3 г. затвор

Двама от обвинените като членове на групата на Мартин Дългия са се признали за виновни и са сключили споразумения със спецпрокуратурата за по 3 г. затвор. Заради стари провинения те ще лежат повече от закоравели гангстери, които се измъкват с условни присъди. Соченият за тартор Мартин не се навива на споразумение, понеже е в изпитателен срок на предишно условно осъждане за разпространение на наркотици. Той вече 7 месеца търка нара и магистратите отказват да го пуснат на свобода.

Реклама
Реклама
Реклама