Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7517716 www.bgdnes.bg

Фалшификаторът Крихтин си действа от ареста

Подсъдимит за печатане на евро и долари менте украинец си движи лично бизнеса

Топфалшификаторът Александър Крихтин продължава да върти бизнеса си от килията, показа проверка на "България Днес". Под носа на надзиратели и прокурори Крихтин преспокойно надзирава работата на собствения си хотел "Кантилена" в Слънчев бряг, провежда лично общи събрания на фирмите си, приема финансови отчети и дори разпределя печалби. Все дейности, които по закон не би трябвало да може да прави от ареста.

Руснакът с български паспорт бе задържан на 20 октомври миналата година при спецакция на ГДБОП срещу група за производство и търговия с фалшиви евро и долари. При обиск в притежавания от Крихтин хотел "Кантилена" в Слънчев бряг антимафиотите откриха оборудвана за целта печатница. Нахлулите в подземието спецченгета заварват боса на бандата Иван Тодоров-Борчето и Крихтин в момент на производство. Открити са готови 11 570 000 фалшиви евро и 1 900 000 долара

Реклама

От последвалата пресконференция стана ясно, че печатницата действа от почти година, а прокурори я обявиха за най-голямата и модерна, разбивана пред последните 20 години. По старо правило родните спецченгета си нямат и идея каква мащабна дейност се върти под носа им. Вместо тях първи с информация за бандата фалшификатори се сдобиват колегите им от американската "Сикрет сървиз" и "Европол". След подаден от тях сигнал към българските власти агент под прикритие се свързва с боса на бандата Иван Тодоров-Борчето и на четири пъти купува от него фалшиви банкноти.

Веднага след акцията спецсъдът остави за постоянно в ареста руснака Крихтин и Борчето. Там те престояват половин година до изготвянето на обвинителния акт преди два дни. След внасянето му в специализирания съд двамата са преместени в Централния софийски затвор, където ще изчакат края на делото.

От момента на задържането си по закон фалшификаторът не може по никакъв начин да напуска самоволно пандиза, а право да го видят имат само адвокатите и най-близките роднини, обясняват ченгета. Солидните ограничения, оказва се, не са пречка Крихтин да продължи да движи легалния си бизнес. Нещо повече, напук на всякакви правила той дори поне веднъж е успял да се разходи до софийското си жилище. Самият Крихтин не прави опити да скрие странните си похождения. Следи за това могат да бъдат открити в Търговския регистър. От публикувани там официални документи става ясно, че на 30 март тази година Александър Крихтин е присъствал на общото събрание на фирмата си "Кантилена 2" в блок 60 на столичния кв. "Западен парк". Дружеството е собственик на едноименния хотел в Слънчев бряг, където бе открита печатницата за фалшиви евро и долари. След като се настанява в една от стаите на апартамент 20, Крихтин изчерпателно разглежда дейността на ръководената от него фирма за миналата година и приема отчета й. Заседанието чинно е протоколирано, а фалшификаторът полага саморъчно подписа си под документа. След това вероятно си се прибира в ареста, който по закон не би трябвало да може да напуска.

Няколко седмици по-рано Крихтин вероятно отново е напуснал ареста. На 11 март тази година той лично подава декларация, че друга управлявана от него фирма не извършва дейност.

"Наша проверка показа, че към 30 март 2019 г. г-н Крихтин се е намирал в ареста. Как се е стигнало до ситуацията с общото събрание и подписаните документи не можем да ви кажем", обявиха пред вестника от пресцентъра на Министерство на правосъдието, под чието управление са арестите в страната.

Реклама
Реклама
Реклама