Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/7520824 www.bgdnes.bg

808 млн. евро похарчи Ла Лига

Испанските клубове пръснаха 808 млн. евро за нови футболисти само за 22 дни от отварянето на трансферния пазар. До момента отборите от Ла Лига са без конкуренция в Европа.

За сравнение, в Бундеслигата са дали 434 млн., а в Серия "А" - 352 млн. Доскорошният водач по отношение на трансферите - Висшата лига, изостава назад със своите 197 млн. Необичайна пасивност е обзела и френската Лига 1. Похарчени са скромните 36 млн.

Реклама

Медиите в Испания вече обявиха, че клубовете в Ла Лига са обзети от "златна треска". И че до края на сезона ще счупят досегашния си рекорд за пръснати пари от 887 млн. Още повече че не са обявени дълго чаканите трансфери на Антоан Гризман в "Барселона" и Жоао Феликс в "Атлетико" (М).

Най-дейни на трансферния пазар са двата мадридски клуба. "Реал" (Мадрид), който миналата година похарчи едва 146,2 млн. за подкрепления, сега е неудържим. "Кралският клуб" вече пръсна 302 млн. за нови играчи. Номер едно безспорно е трансферът на Еден Азар от "Челси". За него бяха платени 100 млн. Следва го Лука Йович, който акостира на "Сантяго Бернабеу" от "Айнтрахт" (Франкфурт) за сумата от 60 млн. евро. Един от най-евтините е Менди (48 млн). Дори той е по-скъп от трансфер №1 във Висшата лига до момента - на Раул Хименес. За него "Уулвърхемптън" плати рекордните за клуба 38 млн. евро.

"Атлетико" вече взе Маркос Йоренте от градския си съперник и се готви за трансфер №1 в клуба на лятото - привличането на Феликс.

"Барселона" също не стои със скръстени ръце. Каталунците вече си осигуриха Френки де Йонг от "Аякс". През юли се очаква да пръснат около 120 млн. за Гризман.

Анализите показват, че ако темпът на покупки в Испания продължи в същия дух, до затварянето на трансферния прозорец ще бъдат похарчени ненормалните 2,354 млрд. евро! За сравнение, рекордът до момента се държи от английската Висша лига с 1,632 млрд. през 2017 г.

Реклама
Реклама
Реклама