Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7521510 www.bgdnes.bg

Арестант без крака осъди държавата

Сваляли му протезите, за да не избяга

1400 лева взема задържаният заради нечовешки условия зад решетките

Арестант с ампутирани крака осъди Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" при Министерство на правосъдието заради нечовешки условия в ареста в Добрич. Административният съд уважава иска за обезщетение на арестанта, като му присъжда компенсация от 1400 лв., вместо поисканите 15 хил. лв., пише в решението на магистратите.

40-годишният днес инвалид е бил задържан по подозрения за разпространение на наркотици в условията на рецидив. Той е бил арестуван две седмици за периода от 16.09.2015 г. до 02.10.2015 г., като половината от времето прекарал в болницата в Добрич. Той е инвалид по болест със 100% чужда помощ, тъй като двата му крака са ампутирани. Водещото му заболяване е захарен диабет с много усложнения.

Реклама

В жалбата си до Административния съд в Добрич той твърди, че е бил настанен в ареста в Добрич при лоши битови и санитарно-хигиенни условия. Още при задържането му на 16.09.2015 г. е приет по спешност в МБАЛ с високи нива на кръвна захар – 28,4, и ацетон в урината. След като е върнат в килията, е бил настанен с още двама задържани. В затворническото помещение липсвали санитарен възел и течаща вода. Няколко пъти по време на престоя му в ареста се е налагало да се вика Бърза помощ заради високите нива на кръвната захар.

Инсулинът, който задържаният трябвало да си бие, се е намирал при служителите на ареста и многократно се е налагало да ги чака да му го донесат. По тази причина отново се е стигало до покачване на кръвната захар, пише още в исковата молба. Според нея най-смущаващото и унизителното е било, че извън утвърдените графици за посещение на санитарните възли арестантът е бил принуден да се облекчава в пластмасова бутилка в присъствието и на другите съкилийници. Тоалетната, която ползвали, била една и не била приспособена за инвалиди. Тъй като арестантът бил с два ампутирани крака, не можел да клекне, поради което се налагало да сваля протезите и да лази по колене, за да се придвижи до тоалетната. По същия начин използвал и банята. Всичко това е било много унизително, тъй като е ставало пред погледите на всички задържани. Инвалидът психически се е чувствал толкова зле, че е обмислял да сложи край на живота си.

Негов съкилийник разказал, че през нощта задържаните не са извеждани до тоалетна и тогава те използват бутилки при малка нужда. Шишетата влизали в употреба и ако тоалетната е заета много дълго.

Съсед на задържания, който му ходил на свиждане, обяснил, че още от началото състоянието му е било много зле. Споделил с него, че докато е бил в ареста, е мислили да направи опит за самоубийство. Чувствал се ужасно, защото условията в ареста не са били пригодени за инвалид като него. Освен това не му била осигурена диетична храна, съответстваща на заболяването му. Когато бил в болницата, полицаите завързвали протезите му, за да не може да избяга, което задържаният инвалид преживял много тревожно.

каре

Килията не е хотел

Арестите са места, където режимът е ограничителен и поради това не следва да бъдат отправяни претенции за условията в тях, още повече че същите се базират на законови и подзаконови нормативни актове. Това е част от становището на прокуратурата по време на разглеждането на административното дело на арестанта инвалид. Според заключението на представителя на държавното обвинение исковата претенция е неоснователна и той моли магистратите да я отхвърлят. По мнение на прокурора: "по време на предстоя в следствения арест на ищеца не са били извършени действия или бездействия от страна на длъжностните лица."

Ответникът по делото - Главна дирекция "Изпълнение на наказанията"- град София, в писменото си становище оспорва изцяло исковата претенция като недоказана и неоснователна по основание и размер и моли тя да бъде отхвърлена, пише в решението на административния съд.

Магистратите не приемат доводите на прокуратурата и управата на арестите и уважават иска на задържания инвалид.

Реклама
Реклама
Реклама