Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7523195 www.bgdnes.bg

Трафиканти си купуват булки от гетата

Нови разкрития за мегаакцията "Халифакс"

Каналджиите развивали бизнес с търговия у нас, за да прикриват нелегалния занаят

Българки са призовани на разпит заради своите съпрузи – чужденци, трафиканти на мигранти, научи "България Днес".

Реклама

Жените са знаели за незаконната дейност, която вършат мъжете им, категорични са разследващи. Ако бъдат събрани достатъчно доказателства срещу тях, тогава ги грозят обвинения и ще застанат на подсъдимата скамейка редом до съпрузите си заради най-голямата банда за трафик на мигранти, която бе разбита в понеделник у нас. Операцията бе продължение на международната мегаакция "Халифакс", реализирана през 2017 г.

Жените, които се омъжвали за трафикантите, всъщност са от ромските гета и са правили това срещу солидно заплащане, разкриват източници от полицията. В махалите цигански барони въртят милиони от трафик на бежанци. Освен че припечелват добре от транспортирането им от границата ни с Турция до Сърбия, ромите забогатяват и чрез предлагане на подслон на кандидат-европейците.

"Бежанците са настанявани в квартири в гетата на "Модерно предградие", "Филиповци" и "Орландовци". Нелегалните чужденци престоявали до 1-2 дни с цел да не будят подозрение и да не се харчат допълнителни средства за прехрана и нощувка", разкри Сийка Милева, говорител на спецпрокуратурата.

"Сред преведените хора със сигурност има радикализирани елементи. За бежанци вече почти не можем да говорим. В момента всички задържани трябва да бъдат проверявани много внимателно и да се разговаря изключително задълбочено с тях. Потокът от пари е огромен при тези групи. В циганските махали полицията почти не влиза и това е причината там да се крият мигрантите", разкрива и експертът по вътрешна сигурност Мажд Алгафари пред Би Ти Ви.

Нелегалната дейност умело е прикривана зад параван на съвсем легални търговски фирми, разкриват от спецпрокуратурата.

Във вторник бе проведена спецоперация на територията на София, Ямбол и Бургас. Арестувани бяха 17 човека. На 8 лица са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на мигранти на територията на страната ни. Утре спецсъдът ще реши какви мерки за неотклонение да им бъдат наложени. Към момента зад решетките са двама българи, сириец, иракчанин и четирима афганистанци.

Реклама

Задържаните заподозрени за участие в мощната схема са имали легален бизнес с търговия на територията на България, чрез който са прикривали незаконната си дейност.

Събрани са доказателства, че всяка седмица бандата е превеждала през наша територия групи от 30-40 лица от Афганистан, Ирак и Пакистан. Работата на групата започвала с посрещането на "клиентите" на границата ни с Турция до предаването им на сръбска територия. Мигрантите били момчета, ненавършили 16 години, без документи. Регистрирани са случаи и на превеждането на цели семейства. "Клиентите" са превеждани по изключително опасен за живота им начин, през гъсти гори и по реки с лодки, допълват ченгета.

Нелегалната схема започва от Кабул. Там чрез роднина на шефа на организацията, който имал магазин, са набирани желаещи за живот на Стария континент. "Клиентите" са прекарвани през Ирак и Турция, където също били позиционирани роднини на боса на организацията. На наша територия мигрантите са превеждани през река Марица. След това са качвани на специално оборудвани бусове и откарвани в секретните квартири в гетата в София. За преминаването през нашата територия са заплащани суми от 8000 до 10 000 евро на човек. Като паричните средства не се предавали реално или по банков път, а чрез системата хавала (виж каре).

По време на акцията са претърсени над 40 адреса и автомобили на заподозрените. Открити са голяма сума пари, наркотици и тефтери с изброени арабски имена, срещу които са записани различни дължими суми.

Групата е започнала дейност през 2017 година. От тогава всяка седмица е конвоирана група от граница до граница.

Хавала се използва от рицарите тамплиери

Хавала е древна арабска система за разплащане, заимствана по-късно от рицарите тамплиери, извести като първите банкери на Средновековието. Сега се използва за финансиране на терористи. Буквално "хавала" означава превеждам, телеграфирам. Анонимността и минималната документация прави тази система много удобна и за злоупотреби от страна на криминални елементи и терористи.

Един човек може да изпрати сума пари на друг човек в друга държава или град през мрежа от посредници, които се познават и си имат доверие. Този, който изпраща, казва парола и му се дава съответната сума.

Реклама
Реклама
Реклама