Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7532031 www.bgdnes.bg

Ето я най-голямата мечка в света

Страховити снимки на най-голямата мечка, живяла някога на планетата, се появиха в публичното пространство. Мутиралият горски звяр е повален през 2016 година от руски ловци. Кадрите дълго време били засекретени, за да не се всява ужас у местното население.

Животното е от вида камчатска кафява мечка, който е най-големият подвид. Екземплярите обикновено достигат до около 750 кг. За сравнение, кафявите мечки у нас са доста по-малки. Мъжките екземпляри нарастват на тегло до 400 кг, а женските - до 130 кг.

Реклама

Звярът от Русия е надхвърлял 1 тон, което кара местните специалисти да считат, че екземплярът е имал някакви мутации в своето ДНК. Твърди се, че мечокът често е нападал и разкъсвал туристи, които впоследствие се водели за безследно изчезнали. Части от труповете и дрехите им са открити доста по-късно в района, където гигантската стръвница вършеела.

Не се съобщава с подробности как точно е повалена най-огромната мечка в света. На снимките се вижда, че гигантското туловище е вдигнато с кран, за да бъде транспортирано. След това мечката е одрана, а кожата й може да покрие няколко души едновременно. Тя се пази като ценен музеен експонат.

"Предпочитам да отида на лов за такива мечка, но с танк", коментираха български ловци в социалните мрежи. В същото време мнозина кръстиха мутанта с прозвището Мечката от Чернобил, въпреки че тя е живяла сравнително далеч от региона на аварията с ядрената централа.

При камчатските кафяви мечки доминират индивидите с тъмна козина. Оцветяването може да варира от кафяво-черно до тъмножълто. Изправени на два крака, бозайниците достигат до 3 метра.

Както мечките от Аляска, така и тези мечки имат огромни размери. Това се дължи на храната им, богата на протеини. Те имат възможност да ловят големи количества сьомга в крайбрежните реки. Поради благоприятния климат периодът на хибернация (зимен сън) е много кратък. През останалото време те се хранят. Веднъж опитали месо, обикновено стават ужасяващи стръвници.

У нас ловът на кафява мечка е строго забранен. Изключения се допускат единствено в редки случаи и със специално разрешително. Това се прави при хайки за стръвници или при организирания международен ловен туризъм в определени стопанства.

Реклама
Реклама
Реклама