Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7541483 www.bgdnes.bg

Психокилърът с вилицата се измъкна без съд

Свобода 2 години след убийството на Златена

Делото срещу Димитър Ръжев е прекратено заради параноидна шизофрения

За невменяем е обявен Димитър Ръжев, убил брутално красивата Златена в столичен хотел, забивайки вилица в окото й.
Делото срещу него е прекратено и той няма да се изправи пред Темида за жестокото престъпление. Ръжев ще бъде принудително задържан за 2 г. в психиатричната клиника към затвора в Ловеч, след което ще бъде пуснат на свобода, научи "България Днес".


Трупът на 24-годишната Златена бе открит в столичния хотел "Рила" рано сутринта на 17 декември м.г. За убийството бе незабавно арестуван Димитър Ръжев, който е заварен от ченгетата във видимо нетрезво състояние и изцапан с кръв. Той твърди, че със Златена се познавали от няколко месеца и именно младото момиче било причината, жена му да го напусне. Димитър безцеремонно заявява пред журналисти, че красивата девойка била демонът, който подал "ябълката на жена му, а тя от своя страна на него". Той признава, че първо решил да удуши Златена. Впоследствие започнал да удря главата й с бутилка от уиски. Когато била вече мъртва, той се ядосал, че едното окото на момичето е отворено, другото затворено и забил ножица в окото й.
Димитър е освидетелстван, според специалистите той страда от параноидна шизофрения и не може да отговаря за постъпките си.
"Делото срещу Димитър Ръжев е прекратено. Доказа се, че той е невменяем и няма да бъде съден за убийството на Златена. Срокът, в който той ще бъде принудително задържан в болницата към затвора в Ловеч, е 2 години. Срокът може да бъде еднократно удължен с 3 месеца, след което ще бъде освободен", това разкри адвокат Диляна Христова, която пое защитата на Ръжев в съда.
Само Димитър знае какво се е случило в хотелската стая във фаталната неделя, но криминалисти са потресени от видяното на местопрестъплението. По думите им Златена е умъртвена по особено мъчителен начин, освен забитата в окото вилица тя има множество наранявания по тялото и следи от душене, говорещи за брутална инквизиция.
В годината на бруталното убийство Димитър е бил напуснат от жена си. Той е споделял пред свои близки недвусмислено, че се чувства добре с новата си приятелка Златена и че много я харесва. Откакто 24-годишното момиче влязло в живота на Ръжев, той не спирал да говори за нея: "Малката това, Малката онова", бил видимо влюбен, разкриват познати на двойката. Споделял е, че веднъж са се карали преди фаталния скандал. Тогава обаче бързо забравили огорчението и по нищо не личало развръзката на взаимоотношенията им да бъде смърт.
Седмица преди жестокото убийство Ръжев е бил неотлъчно до Златена. Мъжът е бил уволнен от работата си в погребално бюро, а месец и половина преди това е бил заловен да управлява автомобила си под въздействието на алкохол и наркотици. Книжката му е отнета, като колата със свалени номера стои и днес в двора на къщата му в пловдивското село Брестник. В началото на месеца Димитър решава да продаде част от наследствената си земя и техника за обработването й, сделката реализира около 10 декември, а парите инвестира в гуляи и дискотеки, които траят цяла седмица и през уикенда ескалират в убийството на красивата Златена.

Майката на жертвата ридае:

Не е невменяем, а зависим наркоман

"Адвокатът ни пусна документи и за втори път обжалваме прекратяването на делото, но не знам изобщо има ли справедливост в скапаната ни държава! Само в едно съм сигурна, че този гнусен убиец не е толкова луд, а просто е зависим наркоман!". Така лаконично коментира пред "България Днес" Гергана Йорданова, майка на убитата Златена.
"Мило дете, нищо не е в състояние да запълни празнотата в сърцата ни след твоята загуба! Остави ни само скъпи спомени и много обич, с която ни дари! Ти беше всичко за нас! Поклон! Нека бъде тих и спокоен вечният ти сън!", пише майката на убитата Златена в личния си профил във фейсбук шест месеца след жестокото убийство.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама