Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7541511 www.bgdnes.bg

200 българи менте в италиански лозя

200 фалшиви българи бяха открити в италиански лозя. Почти всички, които имали наши документи, се оказали граждани на Северна Македония, а един на Албания. При проверките тескеретата им се оказали фалшиви.

Стотиците менте нашенци били спипани при полицейската операция "Слънце" в лозови масиви край град Алба, провинция Кунео, досами границата с Франция.

Реклама

В момента се разследва откъде македонците и албанецът са се сдобили с фалшивите лични карти, но явно това е станало, преди да влязат в Италия, най-вероятно в родините им или в България.

„Тревогата за навлизането на чужденци с фалшиви документи се връща с лятото и работата в полетата и лозята. Нашата територия отново е желана дестинация за чужденци, които в търсене на работа използват фалшиви документи, за да се записват лесно в земеделски кооперации", се казва в съобщение на карабинерите.

От материала става ясно, че явлението с менте българските документи не е специфично за Кунео. Друг 29-годишен македонец с наша лична карта е хванат в лозе край град Канели, в съседната провинция Асти. За неговия документ се оказало, че е истински, но краден.

Комшиите купуват фалшиви лични карти, тъй като Северна Македония и Албания не са членки на Европейския съюз, а с наши документи по-лесно намират работа в страните от Западна Европа, при това легална.

Освен от фалшивите българи в северната част на Ботуша са пропищели и от различни други нарушения на законите от реални наши граждани. Само през последните дни са задържани двама.

Отново в Кунео е открит 61-годишен българин, който се цанил за земеделски работник в местна кооперация, а всъщност бил измамник, прибрал половин милион лева у нас. Италианските медии го представят като Веселин Теков Поев. Той е спипан в къщата си в градчето Алба, в северозападната провинция. За него има международна заповед за арест, а според карабинерите се е крил в Италия от повече от година. Те го проследили след информации от Интерпол и SCIP (Международна служба за полицейско сътрудничество), че се крие в Кунео или в съседната област Асти.

Реклама

Онзи ден пък 29-годишна мургава жена от България е прибрана от световноизвестния мост Риалто във Венеция. Тя е спипана, след като отворила чантата на хърватски турист и му дръпнала портфейла. По петите й веднага се завтекли карабинери, които я спипали до катедралата „Сан Джакомо“. Оказала се същата, която седмица по-рано била арестувана за джебчийство на площад Пиацале Рома в града. Тогава съдът я пуснал, защото била в напреднала бременност. Втория път обаче това не я спасило и светкавично е осъдена на една година условно и 200 евро глоба.

В Испания е арестуван албанец, за когото има данни, че е влязъл в страната също от Италия. Той се опитал да хване самолет за Дъблин от летището в Лансароте на Канарските острови. Той също показал българско тескере, но то се оказало фалшиво.

Реклама
Реклама
Реклама