Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7546786 www.bgdnes.bg

Погребаха останките на Росица, престояла 27 г. в шахта

Убиецът се измъкна от наказание. Майката се отказва да търси справедливост

Останките на престоялата 27 години в шахтата на хотел "Смолян" Росица Димова са погребани и случаят е прекратен по давност. Килърът на младата жена остава завинаги неизвестен и ненаказан.
"Щом е погребана Росица, случаят е приключил, няма на какво да се надявам повече", коментира почернената 87-годишна майка Шинка Димова пред "България Днес".
За нея няма съмнение кой е посегнал на дъщеря й. По думите й 4-5 години преди да изчезне, Росица живеела на семейни начала с мъж от Смолянско.
"Оня мръсник Величко я е убил. Живееше с дъщеря ми, а хората говореха, че е женен, с дете. Ние с мъжа ми бяхме против връзката, но какво да правим, накрая се съгласихме. Преди да изчезне, Росица се бе оплакала пред своя братовчедка, че приятелят й я биел. Веднъж си дойде на село, а гърбът й беше целия в синини. Той ходеше и по други жени. Подигравал се е с нея. Накрая, преди да изчезне, два пъти си идваше с чисто синьо надуто око", разкри преди време почернената Шинка.
Майка и дъщеря се чуват за последно по телефона в началото на ноември 1991 година. Тогава Росица й споделя, че на 7 ноември ще се прибере завинаги в родното си село Борово. Младата жена така и не се завръща. Минават ден, два, три. Майка й започва да подозира, че нещо лошо се е случило. Отива да я търси в Смолян, където дъщеря й живее на квартира с Величко. Звъни на вратата, но никой не отваря. Вижда силует да преминава край вратата, за който е сигурна, че е на мъжа, с когото дъщеря й живее, но никой не отваря. Съседка я приютява, а на другия ден, 11 ноември, Шинка подава сигнал в полицията, че дъщеря й е изчезнала.
Ни вест, ни кост няма от Росица в следващите 27 мъчителни години за семейството й. Костите на жената се появяват пред шокираните погледи на шепа работници, наети да ремонтират една от шахтите на хотел "Смолян" на 30 август 2017 г.
Незабавно е извикана полиция, на място са открити оскъдни остатъци от дрехи, чифт нови дамски ботуши, чорап, шапка, ръкавица и букет от изкуствени цветя. Около останките нямало нито документи, нито лична вещ, която да насочи криминалистите чии са старите кокали. Чрез ДНК анализ през ноември същата година е разкрита самоличността на жената. Оказва се, че скелетът е именно на изчезналата преди 27 години Росица Лазарова Димова.


Започва разследване. На детектор на лъжата е подложен единственият заподозрян за жестокото убийство, приятелят на Росица Величко. Той обаче издържа изследването и се спасява от обвинение в убийството.
"Дори да се беше доказало, че е Величко, давността на престъплението е приключила преди 6-7 години. Работехме единствено за удовлетворението на близките на Росица от чисто човешка гледна точка. Имахме най-голямото желание да приключим случая с обвиняем. Минали са прекалено много години, много от служителите, които са били на работа по време на убийството в хотела, вече не са измежду живите и това затрудни изключително много разследването. По онова време "Смолян" е бил в своя апогей. Бил е пълен с почиващи, числеността на персонала е била много голяма", разкри по време на разследването Станчо Станчев от Окръжна прокуратура Смолян.
"Доказахме категорично, че Росица Димова е била убита. Съдебният медик е установил, че има счупена подезична кост, което показва, че смъртта е настъпила чрез индиректното й притискане, което означава, че жената е била задушена", допълва наблюдаващият прокурор.
"Съсипана съм, раната е отворена, майчиното сърце е така, никога няма да спре да боли", плаче възрастната Шинка Димова, която се надява, че с погребението детето й ще намери покой.

Ванга скрива истината от семейството

Години наред семейството на Росица Димова разследва мистериозното й изчезване. С надежда да научи истината брат й Димитър ходи по врачки и ходжи. Два пъти посещава и Ванга.
"Каза ми само да чакам, че след години Росица ще се обади. След това ме изгони. На македонски ми говореше. После разбрах, че по принцип Ванга не казвала нищо, когато човекът е починал", разказа Димитър.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама