Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7546793 www.bgdnes.bg

Холандец осъден у нас за престъпление в родината си

100 часа прекопаване на градинки и метене на улици в полза на обществото ще трябва да положи холандски бандит, отглеждал нелегално наркотици и крал ток. Самото престъпление е извършено в родния град на бабаита, но след юридически прецедент наказанието трябва да бъде изтърпяно у нас.

Уникалното дело се проведе в Окръжен съд - Добрич, а съдебният състав по бързата процедура преквалифицира наркобоса в чистач. Стига полицията да го открие, той е длъжен да си отработи наказанието.

Реклама

Куриозната крими сага започва в началото на септември 2014 г. След сигнал от съседи в град Айндховен ченгета атакуват къщата на бандита. При последвалия обиск в гаража му е намерена нелегална наркоплантация с 145 растения марихуана. Модерната оранжерия е оборудвана с десетки лампи и агрегати за проветрение и поддържане на висока влажност. Макар и да е позволено пушенето на трева, самото й отглеждане според законите в Холандия е забранено. Затова и по случая започва разследване. При следствените действия се оказва, че машините в наркофермата са захранвани с краден ток.

След внасяне на обвинителния акт наркобосът е признат за виновен, а съдът му дава двегодишна условна присъда и 100 часа общественополезен труд. Следват обжалвания и така присъдата влиза в сила едва на 12 юли 2018 година. Според холандските закони при отказ да се изработят безвъзмездните часове наказанието се променя на 50 дни затвор.

Санкцията не трогва нелегалния наркоплантатор, който категорично отказва да работи без пари за държавата. За да избегне попадане в пандиза, мъжът скоростно се изнася към България и заживява в село край Балчик.

Бягството му не отказва холандските власти да потърсят възмездие. В стремежа си да получат своите 100 часа безплатен труд те обявяват наркоплантатора за издирване в рамките на ЕС. След като проверка установява, че бандитът се е регистрирал адресно в България, документите за присъдата са изпратени у нас.

Добричкият окръжен съд моментално образува дело по случая. Основание за това им дава директивата на ЕС за взаимно признаване на съдебни решения и решения за пробация, постановени в друга държава членка на Европейския съюз.

На холандеца веднага е изпратена призовка в къщата, където живее до Балчик. Справка от МВР показва, че наркобосът е със статут на постоянно пребиваващ и дори има издадена лична карта. Ченгетата така и не успяват да го намерят. Затова и самото дело започва в негово отсъствие. След като се запознава с документите, съдът приема, че няма основания да откаже признаване на присъдата, и холандският гражданин следва да положи у нас 100 часа безвъзмезден труд. Каква точно да бъде работата ще решават общинските власти и пробационният служител. Стига преди това да успеят да намерят холандския бандит. За разлика от родината му тук отказът да работи безплатно не го заплашва с престой в затвора.

Реклама
Реклама
Реклама