Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7546796 www.bgdnes.bg

700 бона от свине изкара авер на Брендо

Над 700 хиляди лева от производство и търговия с месо е изкарал подземен бос, близък до Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Впечатляващите приходи са прибрани от фирмата на наркобарона Ивайло Атанасов Хеселбарт става ясно от публикуваните финансови отчети. Дружеството му стопанисва от няколко години огромна свинеферма във врачанското село Чирен. В модерния комплекс се отглеждат стотици животни, а инвестицията е оценявана на милиони евро. Фирмата на Хеселбарт притежава и няколко собствени магазина в София и врачанските села, където готовата продукция се пласира. От документи за дейността й става ясно, че самият Хеселбарт избягва да си идва в България. Това не му пречи да развива мащабния бизнес с месо чрез свой роднина. Близката на подземния бос дама е назначена за управител, а в някои от книжата се обявява дори и за собственик на свинефермата.

До момента Ивайло Атанасов Хеселбарт е далеч по-известен с подвизите си в подземния свят. Дълги години той ръководи от Барселона мощна група за пласиране на огромни количества кокаин, пристигнал в Европа от Южна Америка. В доставката на част от пратките е забъркан и соченият за Кокаинов крал Евелин Банев-Брендо. След получаването на дрогата бандата на Хеселбарт е разпределяла на пратки от по 80-90 килограма и откарвала с товарни камиони в различни градове на континента. Веднъж доставен, наркотикът се предавал за пласиране на дилъри, ръководени от Хеселбарт и помощниците му Ивайло Андонов, Васил Угринов и Панчо Русев. Перфектно изградената мрежа носи десетки милиони печалба на боса. Част от тях впоследствие са насочени към Брендо, за да ги легализира. Именно 21 млн. евро от тях са повод срещу Евелин Банев да бъде повдигнато обвинение за пране на пари в България. Според прокуратурата наркомилионите на Хеселбарт са превеждани по сметки на офшорни фирми в Швейцария. С част от парите впоследствие са купувани скъпи часовници "Картие" и "Ролекс" и диаманти "Тифани". Бижутата са препродавани у нас от близка до Брендо фирма. Друга част от милионите на наркобоса са легализирани чрез фирма за кредити.

Реклама

Самият Ивайло Хеселбарт бе разпитан като свидетел по делото срещу Брендо и очаквано отрече двамата да имат нещо общо. Това не попречи след дългогодишна съдебна драма Банев да получи 6 години затвор. Докато властите се наканят да го задържат, Брендо преспокойно си плю на петите и в момента се издирва от Интерпол.

Подобен късмет няма Ивайло Хеселбарт. Неговата наркомрежа е разбита от испанските власти през 2005 г. при полицейската операция "Портимар". След бърз процес босът на бандата Ивайло Хеселбарт получава 13 години затвор. Наркобосът успява да си намали наказанието и през 2014 г. излиза на свобода.

Малко след това наркобосът регистрира фирма у нас и купува изоставена птицеферма край врачанското село Чирен. След изготвените планове за реконструкция документите са внесени в Регионалната инспекция по околна среда във Враца. През август 2014 г. от там се произнасят, че строежът на свинекомплекса няма как да застраши околната среда. Малко след това зелена светлина на проекта дава и Министерството на земеделието. Така проектът на Ивайло Хеселбарт набързо е реализиран и той става собственик на огромна свинеферма и кланица.

Ндрангета с интерес към доматите

Интереси в земеделието у нас имат и братята Доменико Винченцо и Джулио Мартино, сочени за едни от босовете на калабрийската мафия Ндрангета. Имената им станаха публично известни през 2014 г. покрай операция на италианските карабинери. При нея бе разбит мощен канал за трафик на дрога от Южна Америка към Западна Европа. От публикации в италианските медии се разбра, че пътят на част от дрогата е минавал и през България. За целта кланът Мартино имал тукашна фирма за износ на вино заедно с човек, сочен за близък до Евелин Банев-Брендо. Според ченгетата в Италия дрогата пристигала от Южна Америка до България с кораби. След това се транспортирала с камиони към Ботуша под прикритието на пратки с плодове и зеленчуци и вино. Като прикритие за пратките се ползвала фирма, регистрирана тук от най-малкия брат Доменико. Дружеството дори купува 1000 декара земя в Северна България. Плановете за строеж на оранжерии, в които да се гледат домати и краставици, са осуетени от арестите в Италия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама