Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7553354 www.bgdnes.bg

Духовник замесен в измамите с църковни имоти

Господи, да горят ли в ада алчните аферисти?!

Дама от краен софийски квартал се вписва като наследник на 90-годишен дядо за къща на ул. "Цар Симеон"

Висш духовник е замесен в измамата с имоти на Българската православна църква, заради която прокуратурата обискира две нотариални кантори в София. Тези свои подозрения разкриха пред "България Днес" свещеници, запознати със случая. Заради липса на конкретни улики те отказват да назоват неговото име. По думите им в Светия синод са изключително наясно със случая, назначената вътрешна проверка се очаква да установи с точност неговата роля.

Реклама

Проверка на вестника показа, че тайнственият духовник се е намесил поне два пъти в аферата. Първоначално подадена от него информация позволява на престъпниците да изпреварят с близо месец представителите на църквата в борбата за апетитния имот. Твърди се, че същият човек впоследствие успява да забави с месеци реакцията на църковните власти за грозната кражба. Случаят се раздухва едва след като Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний по случайност получава информация за аферата. В опит да си върне имущество на управляваната от него епархия Антоний на 18 юни подава сигнал в прокуратурата, а на 9 юли обвинителите провеждат акция.

Става дума за необитаема триетажна къща на централната софийска улица "Цар Симеон". Макар и полуразрушена, само парцелът под нея струва стотици хиляди левове, обясняват брокери.

Имотът е собственост на братя Александър и Христо Пастуркови, на 90 и 95 години. Тъй като живеят отдавна в чужбина единия от тях решава да завещае своята половина от къщата на БПЦ с влизащите в нея апартаменти и магазини. Според волята му имотът трябва да стане собственост на управляваната от митрополит Антоний Българската източноправославна епархия в Западна и Средна Европа. Документите пристигат в епархията, но по незнайни причини има забавяне, докато духовниците си поискат собствеността. Подозренията са, че причина за забавянето е намеса на мистериозния духовник, който потулва информацията.

Това позволява на столичанин да представи пред нотариус Борислава Налбантова подправено завещание, според което наследник на частта от къщата е млада дама от София. Без да проверява истинността на книжата, Налбантова обявява жената за собственик на апартаментите и магазините.

Месец по-късно наследничката от своя страна продава имотите на друг човек. Целта на сделката е новият собственик да стане добросъвестен купувач. Така дори и БПЦ да поиска разваляне на сделката, той спокойно да твърди, че всичко е редовно и не е подозирал за предишната измама. Според запознати дамата, обявена за наследник, и купувачът в момента се разследват за други подобни сделки.

През последните няколко години самият "добросъвестен" купувач е вписан като наследник на двама починали възрастни хора и придобива скъпи имоти в София, които моментално препродава. Криминалисти твърдят, че и в двата случая родствената връзка между наследника и починалите хора е изключително спорна.

Повече от седмица след като препродажбата на наследената къща става факт, за правата си по завещанието се сеща и църквата. Според запознати едва след като отците подават документи, за да бъдат обявени за собственици, се разбира за другите наследници. Това става още преди няколко месеца. Защо църковните власти не реагират веднага остава мистерия.

Реклама
Реклама
Реклама